As vrea sa iti vorbesc despre noi inceputuri, despre puterea pe care o avem fiecare de a crede intr-un viitor mai bun decat prezentul si de a transforma acel vis indepartat intr-o realitate tangibila.
Stiu ca nu e usor sa incepi sa iti asumi cu seriozitate propria sanatate, sa strangi caramizi pentru sanatatea ta cu care sa iti construiesti un stil de viata echilibrat, mai ales daca ai tot amanat din diverse motive, si nu e usor sa continui sa traiesti sanatos, cand cei din jurul tau nici nu te inteleg si nici nu sustin.
Toate lucrurile pe care le-ai putea face pentru a iti creste nivelul de energie fizica si sufleteasca, chiar daca nu iti stau astazi in obicei, pot deveni un obiecei maine, cu conditia sa incepi astazi.
Teoria fara practica nu are nici o valoare, asa ca incepe astazi 🙂
Concret, ce se poate face pentru un stil de viata sanatos?
1. In primul rand trebuie sa te informezi. Suntem in era informatiei si trebuie doar sa cauti. Incepe si citeste de la cei care sunt o autoritate in domeniu.
2. Poate unele website-uri medicale de referinta vor fi in limba engleza si necunoasterea limbii engleze este intr-adevar o problema. Daca nu stii engleza, atunci invata! Fiind cea mai folosita unelta de comunicare pe internet, invatarea ei iti va ajuta foarte mult si in alte domenii.
3. Traim intr-un timp in care poluarea mediului ambiental a ajuns extrem de prezenta – cu poluare chimica (poluanti organici persistenti, pesticide) sau poluare cu alchil fenoli.
Daca poluarea mediului ambiental este foarte greu de redus, reducerea poluarii personale cu substante toxice este foarte posibila si indicata. Daca este cazul, renunta la fumat, alcoolism, droguri, bauturi energizante etc.
Alege in microuniversul tau lucruri cu efect pozitiv asupra sanatatii tale.
4. Trebuie avut de asemenea grija si in ceea ce priveste expunerea materno-fetala. Daca efectul toxicelor asupra unui organism adult, cu sistem imunitar functional, este grav, in ceea ce priveste un organism in formare (embrionar/fetal) poate fi cu mult mai grav, cu aparitia si de boli epigenetice. Expunerea materna la toxice poate avea efecte asupra propriului organism (prima generatie de expunere la toxic), apoi efecte supra fatului (a doua generatie), cat si asupra celulelor reproductive ale fatului (a treia generatie) cu aparitia bolilor cu trasmitere transgenerationala.
5. Incepe si alege sa te hranesti cu cat mai multe fructe si legume proaspete, cat mai diversificate si bogate in nutrienti. Renunta la toate alimentele rafinate, procesate, chimizate, iradiate, cu conservanti si aditivi, care au o valoare nutritiva redusa datorita procesarii termice, avand mai ales o valoare calorica.
6. Incepe sa faci miscare, in fiecare zi, adaptata cu capacitatea organismului de efort, fara sa te suprasoliciti. Sunt multe feluri de a face miscare, prin sport de echipa sau individual, prin mers pe jos si urcat pe scari in loc de lift, mergi la sala, mergi la inot, mergi cu bicicleta, plimba catelul etc.
7. Incepe o gradina cu legume, plante medicinale, pomi fructiferi. Vei face atat miscare pentru a intretine gradina,vei beneficia de actiunea razelor solare de sinteza a vitaminei D si vei avea propria sursa gratuita de hrana – ecologica, fara conservanti, proaspata.
8. Nu astepta sa te imbolnavesti pentru a cere ajutor medical si nu amana controalele medicale periodice, fie cele de la medicul de familie, fie cele de medicina muncii. Este mult mai usor si mai logic sa previi sau sa descoperi o afectiune printr-un control medical intr-o stare incipienta, decat atunci cand este prea tarziu.
9. Ia doza zilnica recomandata de vitamine, necesare pentru functionarea normala a organismului si care nu pot fi sintetizate de catre acesta.
10. Fii atent la toate schimbarile de zi cu zi pe care le percepi in organismul tau. Indiferent ca este o durere surda, ceva minor sau ceva neplacut, nu le desconsidera si nu le ignora. Invata sa iti cunosti organismul si limitele lui, nu te suprasolicita.
11.Fa-ti timp pentru tine, inclusiv pentru timp de relaxare si somn, atat cantitativ, cat si calitativ.
12. Cauta sa ajungi si sa mentii greutatea ideala, nu iti permite luxul unui strat adipos dispus generos la nivel abdominal. Excesul in greutate este un factor de risc pentru diabet, boli cardiovasculare, sindrom metabolic.
Cu cat vei incepe sa te preocupi de mentinerea sau de reabilitarea sanatatii tale mai devreme si mai atent, cu atat te vei simti mai bine, vei avea mai multa energie si mai putin stres in viata ta. Chiar daca ti se pare foarte greu de realizat, incepe in fiecare zi cu inca un pas in directia pe care o doresti pentru tine.
Fara sanatate fizica cu greu se poate construi o viata implinita in toate celelalte domenii.
Schimbarea mentala de la o persoana care asteapta rezolvarea problemelor din exterior la o persoana pro-activa, care este motivata de valori si principii, care este constienta de importanta deciziilor pe care le ia atat pentru sine, cat si pentru cei din jurul ei, schimbarea aceasta se construieste in timp, nu apare peste noapte.
Nu cauta pastile magice de slabit, nu te incanta cu solutii minune care sa te schimbe peste noapte.
Este o schimbare a modului de a gandi, de a vedea viata, de a trai.
Este auto-asumarea propriei sanatati.
Solicitare de Consultanta personalizata

Pentru a va programa la o consultatie nutritionala online cu primirea unui tratament nutritional personalizat pe baza profilului genetic , puteti lua legatura cu mine prin:
- pagina de Contact.
- e-mail la office@nutrigenomic.ro
- telefon la numarul in reteaua Orange 0756 129 223
- formularul de mai jos.
sufar de spondilita anchilozanta ,boala crohn ,tiroidita autoimuna si amo inflamatie excesiva in organism. am inceput o dieta vegana si incerc sa elimin inflamatia dar nu prea mai stiu cum. sant pe terapie biologica cu remicade dar nu isi mai face efectul si am dureri groaznice la solduri. daca ma puteti ajuta macarcu un sfat va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Pentru tratamentul afectiunilor autoimune recomandarea este sa fiti sub observatia medicului specialist reumatolog care va trateaza cu Remicade (Infliximab). Pentru o abordare nutritionala, consultati un medic nutritionist cu experienta in bolile autoimune.
Acest blog nu inlocuieste consultul sau tratamentul medical.
Multumesc pentru comentariul dvoastra.