MTHFR 677 si de ce e bine sa iti cunosti mutatiile genetice
Dupa ce am scris articolul Diagnostic genetic, multi prieteni s-au aratat interesati sa isi cunoasca propriile mutatii. (Cred ca interesul meu pentru genetica personalizata a fost contagios 🙂 ).
Si apoi a venit urmatoarea intrebare: ok, imi comand kitul genetic si apoi… Ce fac cu toata informatia? Cum inteleg care dintre mutatiile respective e importanta (si care nu), care e urmatorul pas? Eu nu sunt medic, nu sunt genetician, deci cum pot sa inteleg aceasta informatie?
Interpetare rezultate test genetic
Ok, deci pentru interpretare sunt cateva idei de baza:
Interpretare automata
Se face initial o interpretare automata cu ajutorul programelor software dezvoltate de geneticgenie.org, mthfrsupport.com, strategene.com, healthcoach7.com, etc pentru obtinerea unui raport detaliat pe categorii, luand in considerare cele mai importante gene. Am descris cum se face intrepretarea automata in articolul Diagnostic genetic.
Interpretare manuala
Pe baza raportului de la primul pas, se evalueaza intai mutatiile homozigote (mutatie dubla, prezenta pe ambii cromozomi, cu efect probabil clinic, nefiind compensata de o alela normala), prezentate cu background de culoare rosie pentru usurinta citirii si apoi cele heterozigote (culoare galbena, o alela normala si o alela cu mutatie), in corelatie cu simptomatologia pacientului.
Auto-educatie
Pe ultimul loc, dar nu ultimul, cine este dispus sa isi faca un asemenea test va trebui sa isi acorde timp si energie pentru propria educatie in acest domeniu, pentru a intelege atat termenii medicali, cat si implicatiile pentru propria sanatate a rezultatului analizelor genetice, corelate cu cele de laborator si examenul medical clinic.
Educatia personala, inclusiv medicala, si responsabilitatea pentru sanatatea personala sunt conceptele de baza pe baza carora am construit blogul “Tu esti doctorul tau“.
Exemplu MTHFR C677T
Degeaba te testezi pentru, de exemplu, MTHFR C677T cu un rezultat pozitiv, daca nu esti dispus sa pui in practica:
- autoeducatie si cunoasterea rolului enzimei codificate de gena MTHFR 677: de a realiza conversia 5,10 metilentetrahidrofolat (5,10 MTHF) in prezenta vitaminei B2 in molecula de 5-metil-tetrahidrofolat (5-MTHF sau pe scurt metilfolat, forma activa biologic, forma de folat care trece bariera hemato-encefalica, spre deosebire de acidul folic)
- suplimentare cu metilfolat
- am scris un articol detaliat referitor la dezavantajele folosirii de acid folic si de ce se recomanda metilfolatul
- acidul folic este contraindicat in mutatia MTHFR 677
- suplimentare cu acizi grasi esentiali Omega 3 din ulei de peste:
- Omega 3 au ca efect normalizarea nivelului hiperhomocisteinei serice, prin stimularea reactiei forward a enzimei MTHFR cu cresterea sintezei de metilfolat care va sustine ciclul metilarii si va duce la scaderea hiperhomocisteinemiei.
- eu folosesc si recomand uleiul de peste EQ Pure Arctic Oil produs de firma norvegiana Eqology din cod salbatic arctic.
- contine la 10ml de ulei (echivalent 2 lingurite) o cantitate de 1390 mg de Omega 3 (din care 690 mg de DHA si 490 mg EPA) cu un continut de 84% DHA si EPA
- un flacon are 300 ml si ajunge pentru 30 zile pentru un adult de pana in 66kg.
- Omega 3 au ca efect normalizarea nivelului hiperhomocisteinei serice, prin stimularea reactiei forward a enzimei MTHFR cu cresterea sintezei de metilfolat care va sustine ciclul metilarii si va duce la scaderea hiperhomocisteinemiei.
- verificarea nivelului de folati, homocisteina etc. din ser prin analize regulate de laborator
- evitarea medicamentelor care scad suplimentar nivelul de folat (1):
- metotrexat (antagonist de folat)
- anti-inflamatoare non-steroidiene: ibuprofen (inhibitor competitiv) (2)
- medicamentele care contin estrogen (contraceptivele orale), care scad nivelul de magneziu, B2, B6, folat
- colestiramina (efect de cuplare cu colesterolul, vitamine liposolubile A, D, K si folat in intestin)
- anti-epileptice (antagonisti de folat): carbamazepina, oxcarbazepina, fenitoina si acid valproic
- medicamentele care contin sulf si inhiba dihidrofolatreductaza (sulfametoxazol, sulfasalazina)
- adoptarea unei diete bogate in alimente cu folat natural (legume verzi nepreparate termic – vezi nutritiondata.self.com), intrucat cea mai buna sursa de nutrienti o constituie alimentele naturale, nu suplimentele, aceastea fiind administrate in cazuri de deficienta
- preventia trombozelor prin evitarea factorilor de risc pro-trombotici (fumat, sedentarism, obezitate etc).
- mai multe detalii despre MTHFR677 in articolul dedicat acestei mutatii.
Se spune de atatea ori ca “este mai bine sa previi decat sa tratezi“, iar cunoasterea mutatiilor genetice proprii, impreuna cu cunoasterea efectului clinic al respectivelor mutatii, ofera exact informatia de baza pentru a realiza cea mai eficienta preventie personalizata si cel mai eficient tratament personalizat.
Necunoasterea si netratarea mutatiilor genetice cu efecte clinice majore poate avea ca efect, in timp, impreuna cu alti factori de risc cumulati, cu alte patologii cumulate, cu varsta, o exprimare clinica biologica, cu simptomatologie variata, in functie de persoana.
In cazul mutatiei homozigote MTHFR 677, cresterea nivelului de homocisteina este corelat cu patologie cardiovasculara, fenomene trombotice, accidente vasculare cerebrale, tromboze placentare, avort etc.
In articolele urmatoare, voi descrie cateva exemple practice de variante genetice si de ce este important sa stim ce mutatie este prezenta pentru respectiva gena, plus tratamentul indicat in aceea mutatie.
Referinte
- http://suzycohen.com/articles/methylation-problems/
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1540135
- http://nutritiondata.self.com/foods-000113000000000000000-w.html
- https://zenyth.ro/produse/nou-l-5-mthf-lozenge-seeking-health/
Solicitare de Consultanta personalizata

Pentru a va programa la o consultatie nutritionala online cu primirea unui tratament nutritional personalizat pe baza profilului genetic , puteti lua legatura cu mine prin:
- pagina de Contact.
- e-mail la office@nutrigenomic.ro
- telefon la numarul in reteaua Orange 0756 129 223
- formularul de mai jos.
Leave a Reply