• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Tu esti doctorul tau

Mutatii genetice, MTHFR, metilare si nutrigenomica

  • Home
  • Interpretare analize
  • Arhiva
    • Parteneri blog
    • Despre blog
    • Carti
  • Despre mine
  • Teste genetice
  • Suplimente recomandate
    • Chelare cu Advanced TRS
    • Ulei de peste Eqology
    • Vitamina K2+D3
    • Jeleuri fructate cu CBD
  • Nutritie Online
  • Contact

Recomandari preconceptionale pentru preventia NTD

Posted April 13, 2019

Previous Post
Next Post

suplimentare cu metilfolat pentru preventia NTD, homocisteina crescuta

Sursa foto – Ref 1

Recomandari preconceptionale pentru preventia NTD (defecte de tub neural)

1. Suplimentare cu folat bio-identic de tip metilfolat pentru sustinerea metilarii LA MAMA 

metilfolat

Coduri QPHDEE de 15% discount si EU2021 de 10% discount la suplimentele de pe  www.amritanutrition.co.uk

Administrare de metilfolat minim 3 luni preconceptional, cu aducerea folatului eritrocitar la maxim normal (800 ng/ml Ery) sau peste, cu evitarea unui nivel de homocisteina crescuta de peste 7 mmol/L, cu SAM la maxim normal sau peste.

Testarea folatilor serici nu este la fel de precisa ca cea a folatului eritrocitar, intrucat existenta mutatiilor receptorului de metilfolat de pe suprafata celulara face ca trecerea metilfolatului sa fie variabila individual (metilfolatul se leaga specific de receptor si intra in celula), plus ca folatii serici includ si folatul sintetic si inactiv metabolic de tip acid folic care NU TRECE intracelular (legarea acidului folic de receptor duce la blocarea receptorului de metilfolat fara transport transmembranar), deci nu va contribui la cresterea concentratiei de folat eritrocitar.

OMS recomanda un folat eritrocitar de MINIM 400 ng/ml Ery, cu cat valorile folatului eritrocitar sunt mai mari cu atat riscul de NTD (defecte de tub neural) este mai mic.

Ghid Organizatia Mondiala a Sanatatii, homocisteina crescuta

Scopul este de a optimiza metilarea astfel incat procesele de inchidere pe linia mediana anterioara si posterioara sa fie efectuate normal, fara pauza.

Tipuri malformatii:

  • de linie posterioara (spina bifida, anencefalie etc)
  • de linie anterioara (perete abdominal, palato-cheilo-schizis)
  • interne – malformatii cardiace (Fallot etc).

Sursa foto Ref 2

Inceperea administrarii de metilfolat la depistarea sarcinii (4-5-6 saptamani) este tardiva, deoarece inchiderea tubului neural se face in jur de Z28 de la conceptie (deci aproximativ in aceeasi perioada), asa ca administrarea de folati incepand cu testul de sarcina de urina pozitiv nu va avea timpul necesar in care sa creasca suficient concentratia eritrocitara de pentru a avea efect protectiv pentru NTD (defecte de tub neural), ci doar sa mentina homocisteina la un nivel ok si sa previna riscul trombotic.

Tetralogie Fallot, homocisteina crescuta
Sursa foto – Wikipedia

Intrucat despre defectele de linie posterioara se stiu mai multe, iar despre malformatiile cardiace mai putin, mai jos este un studiu care arata ca un nivel scazut de metilare la nivelul LINE-1 este asociat cu un risc crescut de a avea copii nascuti cu tetralogie Fallot.

LINE-1 (Long interspersed nuclear element-1) reprezinta 17-25% din genomul uman si sunt un marker echivalent de metilare a intregului genom.

Mentionez ca metilarea ADN-ului se face folosind donorul universal de grupari metil si anume molecula SAM (S Adenozil Metionina), care este produs in ciclul metilarii, prin aport de B12& metilfolat in calea lunga a metilarii.

Pentru sinteza de colina se consum a 3 molecule de SAM, iar la femeile care au un aport scazut de colina va aparea un deficit de SAM disponibil pentru metilarea ADN, de aceea se impune suplimentarea cu colina (fosfatidil colina sau lecitina) in preconceptie si sarcina pentru a lasa cat mai mult SAM disponibil pentru reglaje fine de epigenetica (metilare ADN) pentru embrion / fat.

“In conclusion, global DNA hypomethylation is one of the possible epigenetic variations associated with the complex etiology of Tetralogy of Fallot and significantly correlates with the aberrant expression of MBD2 mRNA in patients with Tetralogy of Fallot. The decreased expression of DNMT1 and DNMT3B mRNA may play an important role in the pathogenesis of TOF.” (Ref 4)

Tipuri de folati:

  • folat de generatia 1 – folat vegetal, alimentar, DHF
  • folat de generatia 2 – acid folic 
  • folat de generatia 3 – metilfolat de tip sare de calciu (1989)
  • generatia 4 – metilfolat de tip sare de glucozamina (2008) sau Quatrefolic.

Eu personal folosesc ca brand Seeking Health, suplimente create de Dr. Ben Lynch, gandite special pentru personalizarea tratamentului in functie de mutatiile individuale.

2. Suplimentare cu folati pentru sustinerea metilarii si preventia NTD LA TATA

Intrucat materialul genetic al viitorului embrion se formeaza din informatia genetica a mamei (50%) IMPREUNA cu informatia genetica a tatalui (50%) este extrem de importanta nutritia paterna in perioada preconceptionala.

Astfel, studii publicate de cel putin 10 ani (Ref8) arata ca barbatii care in perioada preconceptionala au carente nutritionale de folat si vitamina B12, cu homocisteina crescuta, au un risc crescut de a avea copii cu NTD, din care homocisteina serica este marker independent de risc de NTD la copii de 2.6 ori mai mare.

3. Evitare medicamente care scad nivelul de folati si cresc riscul de NTD

Evitarea completa a medicamentelor care scad suplimentar nivelul de folat (Ref6):

  • metotrexat (antagonistii de folat)
  • anti-inflamatoare non-steroidiene: ibuprofen (inhibitor competitiv)(Ref)
  • medicamentele care contin estrogen (contraceptivele orale), care scad nivelul de magneziu, B2, B6, folat
  • colestiramina (efect de cuplare cu colesterolul, vitamine liposolubile A, D, K si folat in intestin)
  • anti-epileptice (antagonisti de folat): carbamazepina, oxcarbazepina, fenitoina si acid valproic
  • medicamentele care contin sulf si inhiba dihidrofolatreductaza (sulfametoxazol, sulfasalazina)
  • antagonistii de receptor H2 din celulele gastrice vor determina scaderea absorbtiei de folat (cimetidina, ranitidina etc.) prin cresterea pH-ului gastric peste nivelul de 5.5-6 (nivel optim absorbtie folat) (Ref), (Ref).

4. Ulei de peste cu acizi grasi omega 3 

Suplimentarea cu ulei de peste ce contine acizii grasi omega 3 EPA si DHA care vor sustine functia forward enzimei MTHFR de a sintetiza metilfolat este o alta metoda de a creste atat nivelul de folat seric, precum si de a beneficia de restul de avantaje metabolice ale omega 3.

Suplimentarea cu acizi grasi esentiali omega 3 DHA si EPA, este extrem de importanta pentru dezvoltarea si functionarea normala a sistemului nervos & retinei.

DHA este un lipid major structural in creierul si retina umana, reprezentand aproape 97% din toti acizii grasi omega 3 in creier si 93% in retina.

DHA este extrem de important pentru dezvoltarea fetala a creierului si retinei in timpul celui de-al treilea trimestru si continuand pana la 18 luni dupa nastere.

EPA probabil ca sustine transportul trasplacentar de DHA si absorbtia intracelulara.

Pentru dezvoltarea neurologica normala a fatului, femeile gravide au un necesar zilnic minim de:
  • 450 mg DHA
  • 250 mg EPA.

Eu folosesc si recomand uleiul de peste EQ Pure Arctic Oil produs de firma norvegiana Eqology din cod salbatic arctic.ulei de peste Eqology

Acest ulei de peste contine la 10ml de ulei o cantitate de 1390 mg de Omega 3 (din care 690 mg de DHA si 490 mg EPA) cu un continut de 84% DHA si EPA, 2 lingurite de cate 5 ml asigurand astfel necesarul zilnic pentru acizii grasi DHA si EPA.

Indicele TOTOX (gradul de rancezire) este cel mai bun de pe piata, in functie de lot intre 6-8, unde majoritatea uleiurilor de peste au indice TOTOX de peste 9,3.

5. Contraindicare folat de tip acid folic (folat de generatie 2) cu alegerea unui folat de generatie superioara (folat de generatie 3 sau 4) 

metilfolat

Administrarea de ACID FOLIC la femeile cu mutatii in ciclul folatilor va duce la cresterea concentratiei serice de folati, insa NU si a celei eritrocitare, datorita defectelor enzimatice si a inhibitiei suplimentare a acidului folic pe MTHFR, deci este CONTRAINDICATA.

Sursa Foto Ref 7

Pentru un diagnostic complet ar fi extrem de util un test genetic care sa verifice TOATE mutatiile din ciclul folatilor, nu doar ultima statie enzimatica (MTHFR).

6. DIAGNOSTICUL COMPLET AL TROMBOFILIILOR LA AMBII PARINTI

Testarea prezentei trombofiliilor ereditare si dobandite ar fi bine sa fie facuta inainte de prima sarcina, si NU dupa pierderi de 2-n sarcini. Testarea trombofiliilor sa fie facuta din preconceptie pentru a face profilaxia trombozelor in mod corect si la timp.

De asemenea, este indicat sa isi testeze trombofiliile ereditare si tatal viitorului copil/ii pentru evaluarea riscului de transmitere a mutatiilor genetice de trombofilie la nou-nascut si a riscurilor de a avea efecte adverse de tip trombotic la administrarea de medicamente la nou-nascut, dintre care de mentionat este vitamina K, care se administreaza imediat dupa nastere pentru preventia hemoragiilor la nou-nascut.

O lista a analizelor recomandate de sarcina este trecuta in articolul Mutatiile MTHFR, sarcina, suplimentele si stilul de viata.

7. MINIMIZAREA EXPUNERII LA SUBSTANTE TOXICE

Oprirea completa a fumatului activ (si pasiv), si chelarea metalelor grele din organismul matern inainte de sarcina pentru a asigura un mediu cat mai sanatos in care sa se formeze si sa se dezvolte embrionul.

Metalele grele au rol inhibitor pe metilare si in general pe reactiile enzimatice, pe langa alte efecte (recunoscut efectul cancerigen la cadmiul din fumul de tigara). Nu se face chelare in sarcina.

Scaderea expunerii la toxine:

  • fara plastic (cu BPA) in contact direct cu alimentele prin obiceiul de a manca, bea, pastra alimente/bauturi in cutii de plastic
  • fara carne crescuta cu hormoni de crestere, antibiotice (oua, pui/peste de crescatorie intensiva)
  • fara soia si derivate (lapte/tofu) intrucat majoritatea produselor cu soia contin soia modificata genetic
  • evitare expunere la aluminiu: deodorante, folie de gatit, detergenti, cosmetice, etc.)Advanced TRS - Coseva
  • fara vopsire chimica a parului, doar cu produse naturale pe baza de henna.

Se pot face analize de verificare a incarcarii cu metale grele pre si post chelare (sange, urina, firul de par, teste de provocare).

Ca si metode de chelare, se pot face intravenos cu supervizare medicala sau oral ca tratament de lunga durata.

Eu recomand Advanced TRS, cu administrare orala, ca terapie de chelare si de mentenanta permanenta.

8. STIL DE VIATA SANATOS

Preventia trombozelor prin evitarea factorilor generali de risc pro-trombotici:

  • fumat,
  • sedentarism,
  • obezitate
  • imobilizare prelungita
  • hipercolesterolemie
  • hipertrigliceridemie

Dieta sanatoasa, echilibrata si proaspata:

  • fara mancare conservata (veche, aditivi, cu posibila contaminare cu aluminiu)
  • fara mancare doar afumata si nepreparata termic
  • fara alimente de orginale animala in stare cruda (maioneza cu ou crud, icre, sushi, peste doar afumat),
  • fara junk food
  • fara alimente modificate genetic
  • fara cereale & legume cultivate cu erbicide
  • fara seafood (creveti, caracatita, scoici etc) datorita riscului de contaminare cu mercur.

Dieta bogata in vitamina tip B2 (cofactor pentru enzima MTHFR):

  • Migdale
  • Asparag
  • Frunze de sfecla rosie
  • Oua
  • Ciuperci
  • Seminte de soia (originale, nonGMO)
  • Spanac
  • Tempeh
  • Carne de curcan
  • Iaurt

Aport suficient de fructe si legume BIO, proaspete, neprocesate termic pentru pastrarea continutului de folat natural, fara aport de pesticide, erbicide.

Fara alcool, deoarece creste homocisteina serica si creste consecutiv riscul de a dezvolta o tromboza.

Scaderea aportului de alimente bogate in metionina (carne si derivate), daca nivelul de homocisteina e marit.

Cosmetice si produse de ingrijore personala doar BIO, fara produse de sinteza petro-chimice.

Folosirea de detergentilor de vase si de rufe bio, intrucat hainele sunt in contact direct cu pielea.

Hidratarea organismului :

  • cu apa filtrata,
  • cu sucuri facute in casa
  • fara bauturi energizante,
  • fara bauturi carbogazoase
  • cu suc de sfecla rosie (deoarece contine betaina si scade homocisteina serica).

Scadere expunere la campuri electromagnetice EMF:

  • scaderea expunerii la telefoane cu contact direct pe cap/corp
  • router wifi inchis pe durata noptii
  • fara folosirea cuptorului cu microunde in bucatarie

    Disponibil la Emag

Timp pentru odihna si relaxare. 

9. SUPLIMENTARE CU VITAMINA B12

B12 este necesara pentru buna functionare a ciclului metilarii. Se verifica nevoia de suplimentare prin testarea concentratiei serice de B12 serica sau holotranscobalamina serica, si se administreaza metil sau hidroxi B12 in functie de profilul genetic (COMT, VDR), de toleranta individuala.

10. Suplimentare cu fosfatidil-colina (lecitina)

Fosfatidil colina (lecitina):

Disponibil la Emag

  • este un donor de grupare metil care sustine metilarea,
  • este o componenta a membranei celulare necesara pentru a sintetiza celule si tesuturi noi fetale,
  • este o componenta a secretiilor hepatice/biliare a carei lipsa duce la colestaza gestationala,
  • poate fi produsa in mod deficitar la persoanele care au mutatii genetice ale genei PEMT
  • sunt necesare 3 molecule de SAM pentru sinteza unei molecule de lecitina de aceea suplimentarea cu lecitina va cruta din disponibilul de SAM matern si va sustine alte procese care consuma SAM ca si cofactor, atat materne, cat si fetale.

Roluri SAM :

  • inactivare neurotrasmitatori:
    • Norepinefrina este metilata de COMT in prezenta de SAM la normetanefrina
    • Epinefrinaeste metilata de COMT in prezenta de SAM la metanefrina
    • Dopamina este convertita la acid homovanilic prin actiunea combinata a MAO si COMT
    • 2-hidroxi Estradiol este metilat de COMT in prezenta de SAM la 2-metoxi estradiol
    • 4-hidroxi Estradiol este metilat de COMT in prezenta de SAM la 4-metoxi estradiol
    • L-DOPAeste metilat de COMT in in prezenta de SAM in 3-O-metil DOPA
    • medicamente si bioflavonoide cu grupare catecol sunt O metilate.
  •  inactivare histamina de catre HNMT in prezenta de SAM
  • sinteza de:
    • din N acetil serotonina se formeaza melatonina in prezenta de SAM de catre enzima AANAT
    • din Norepinefrina + cofactor SAM se sintetizeaza Epinefrina de catre enzima PNMT 
    • din Guanidinacetat +cofactor SAM se sintetizeaza Creatina de catre enzima GNMT
    • din Fosfatidil-etanolamina + cofactor SAM se sintetizeaza Fosfatidil-colina (lecitina) de catre enzima PEMT
  • metilare ADN nuclear embrionar
  • metilare ADN nuclear adult
  • metilare ADN viral inserat in nucleu
  • sinteza de mielina, metilarea prin SAMe este o etapa in stabilizarea proteinelor, inclusiv pentru mielina, la nivel de sistem nervos central si periferic.

Referinte

  1. https://www.nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Active_folate_vs_folic_acid/144768
  2. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/161988/9789241549042_eng.pdf;1
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Tetralogy_of_Fallot
  4. https://www.spandidos-publications.com/10.3892/ijmm.2013.1427?fbclid=IwAR3nMH8cewch-eWfa3JhtwpUiXu7pcbD58u-7pqA4EfhPzz-UoAwEVczOr8
  5. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2141.2001.02822.x
  6. http://suzycohen.com/articles/methylation-problems/
  7. http://www.quatrefolic.com/quatrefolic_vs_folic.php
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18463884

 

Solicitare de Consultanta personalizata

Pentru a va programa la o consultatie de sfat genetic in mutatiile MTHFR (si alte mutatii) cu primirea unui tratament nutritional personalizat bazat pe mutatiile genetice metabolice individuale, puteti lua legatura cu mine prin formularul de mai jos sau prin pagina de Contact.

Voi raspunde personal la solicitarea dvs.

    Nume*

    Adresa de e-mail*

    Subiect*

    Mesaj*

    Campurile marcate cu asterisc* sunt obligatorii.

    Previous Post
    Next Post

    Comments

    comments

    Filed Under: Blog, Mutatii genetice, Nutrigenomica Tagged With: metilare, metilfolat

    Reader Interactions

    Leave a Reply Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Primary Sidebar

    Despre mine

    Sunt Dr. Iosefina Speers, medic specialist medicina de laborator si nutritionist si scriu pe acest blog despre mutatiile genei MTHFR si metilare, genetica si diverse mutatii metabolice cu tratament nutrigenomic.
    Read More…

    Abonare la blog prin email

    Programari consultatii online

    iosefina speers

    Contact

    Categorii articole

    • Blog
    • Diagnostic
    • EMC & News
    • Epigenetic
    • Mutatii genetice
    • Nutrigenomica
    • Omega 3
    • Stil & Retete

    Nanozeolit Advanced TRS in flacon de sticla – LANSAT RECENT

    Jeleuri fructate cu CBD

    Cele mai citite 10 articole

    • Despre MTHFR, functii & mutatii 33.5k views | posted on April 19, 2015
    • MTHFR 677 Mutatia MTHFR 677 18.2k views | posted on August 21, 2015
    • MTHFR 1298 Mutatia MTHFR de tip A1298C 10.7k views | posted on August 20, 2016
    • metilfolat Acid folic sau metilfolat? 9.6k views | posted on August 2, 2016
    • homocisteina Homocisteina 8.9k views | posted on January 12, 2017
    • Trombofilie Ereditara Trombofilie ereditara 8.5k views | posted on July 13, 2016
    • Mutatiile MTHFR, Sarcina, Suplimentele si Stilul de viata Mutatiile MTHFR, sarcina, suplimentele si stilul de viata 6.9k views | posted on May 6, 2017
    • Ulei de peste arctic Eqology 5.9k views | posted on July 15, 2017
    • diagnostic genetic Diagnostic genetic 5.1k views | posted on February 12, 2015
    • Acidul folinic, cel mai indicat tip de folat pentru sustinerea diviziunii celulare in sarcina, anemie, trombocitopenie 3k views | posted on September 28, 2018

    Footer

    Grup facebook MTHFR Ro

    Grup facebook Eqology

    Grup facebook Chelare cu TRS & CBD

    Home | Disclaimer | Politica de Confidentialitate| | Copyright | Politica Prelucrare Date Personale

    Tu esti doctorul tau este un blog informational si nu inlocuieste consultul medical, diagnosticul medical sau tratamentul medical
    Continutul si imaginile de pe tuestidoctorultau.ro nu pot fi reproduse sau distribuite fara acordul autorului in scris.
    All Contents Copyright © 2013-2021 Tu esti doctorul tau All rights reserved

    Acest website foloseste cookie pentru a imbunatati experienta dvs. de navigare. Apasati butonul pentru acceptarea conditiilor. Accept Reject Mai multe informatii
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.