Despre MTHFR, functii & mutatii
Blogul “Tu esti doctorul tau” a crescut o data cu mine, si pe masura trecerii timpului am adaugat informatii, pagini si subiecte noi, de interes pentru mine, si sper si pentru cititori :-). Am inceput cu tematica unui stil de viata sanatos, cu retete, cu articole motivationale, am scris mai mult (pe facebook) sau mai putin (pe blog), si recent am adaugat si partea de nutrigenomica, de abordare nutritionala a mutatiilor genetice, dintre care o atentie speciala are MTHFR.
Acest articol este despre genetica, biochimie, reactii de metabolism, pe tema functionarii normale si in prezenta mutatiilor acestei gene, despre mutatiile acestei gene si riscurile posibile asociate.
Ce inseamna MTHFR?
Atat gena, cat si proteina cu rol enzimatic sintetizata pe baza ei, se numesc MTHFR sau Metilen-Tetra-Hidro-Folat-Reductaza, cu locatie citogenetica pe cromozomul 1. (1)
Fiziologia
Enzima MTHFR este implicata in doua reactii esentiale pentru dezvoltarea si functionarea normala a organismului:
- reactia forward cu sinteza de metilfolat (5-Metil THF) – afectata in special de mutatia C667T
- reactia backward cu sinteza de tetrahidropterina – afectata in special de mutatia A1298C.
Reactia forward (inainte)
Este reactia de transformare a moleculei de 5,10 Metilen Tetra-Hidro-Folat (5,10 Metilen THF) in molecula de 5-Metil Tetra-Hidro-Folat (5-Metil THF / metilfolat).
Reactia forward este deficienta in cazul prezentei mutatiei de tip C677T!
sursa foto (2)
Doar molecula de metilfolat este cea care trece bariera sange-creier si se cupleaza pe receptorii celulari, avand efect metabolic.
Molecula de metilfolat este implicata mai departe in multiple reactii enzimatice, dintre care:
Reactii ale enzimei Metionin Sintetaza (MS sau MTR)
- 1a. de reciclarea a homocisteinei in prezenta obligatorie a cofactorului vitaminei B12 (metilcobalamina) in metionina
- 1b. molecula de metilfolat doneaza gruparea metil si re-devine tetrahidrofolat (THF), care va forma 5,10 Metilen THF si va intra in ciclurile de sinteza a ADN.
Deficienta de metilfolat va duce la o deficienta a activitatii enzimei Metionin Sintetaza cu:
- 1a. acumularea de homocisteina in circulatie cu efect toxic vascular (3) cu risc crescut trombotic si evenimente cardiovasculare
- 1b. tulburari in dezvoltarea fetala (4) prin deficienta in sinteza ADN, cu efect extrem de grav in dezvoltarea fetala, asociat cu defectele de tub neural (5), (6)
sursa foto (7)
Reactii de generare a moleculei de SAMe implicat in procesul de metilare
Molecula de SAMe este donorul universal de grupare metil si este implicata in reactii ulterioare de metilare a ADN si ARN, a neurotransmitatorilor, a fosfolipidelor etc.
Deficienta procesului de metilare va duce la:
- metilare deficienta a ADN embrionar cu modificari epigenetice de dezvoltare la embrion (8), sindrom Down (9)
- metilare deficienta a ADN adult cu modificari oncogenice la adult (8), (10)
- scaderea metilarii ADN-ului viral inserat in genom (de ex. EBV), cu activarea expresiei secventelor virale inserate in genom si astfel re-activarea acestor infectii latente (11), (25)
- scaderea sintezei de mielina, cu boli neurologice demielinizante (scleroza multipla) (12), (13)
- detoxifierea scazuta de xenobiotice (14)
- scaderea functiei imune (15)
- metabolizarea scazuta a hormonilor (16)
- sinteza scazuta a neurotransmitatorilor (17)
Reactia backward (inapoi)
Este reactia de sinteza a tetrahidropterin (BH4) din dihidropterin (BH2), care are rol (18) in:
- ciclul ureei cu detoxifierea de amoniac
- metabolismul fenilalaninei
- cofactor in sinteza de oxid nitric NO
- sinteza a neurotransmitatorilor:
- dopamina,
- noradrenalina,
- adrenalina,
- serotonina,
- melatonina.
sursa foto (19)
Cele mai frecvente mutatii ale genei MTHFR (20) sunt cele gasite in pozitiile: C677T si A1298C.
Mutatia MTHFR C677T
Mutatia de tip MTHFR C677T, unde nucleotidul Citozina este inlocuita in pozitia 677 cu Timina, afecteaza exact capacitatea enzimei de a realiza reactia forward, de a face conversia 5,10 Metilen THF in metilfolat.
Persoanele care au aceasta mutatie au contraindicatie in a lua acid folic (care trebuie transformat in metilfolat pentru a deveni activ metabolic) si trebuie sa suplimenteze direct cu folatul biologic activ, produs al ciclului folatilor, metilfolat.
Metilfolat se gaseste sub forma de metilfolat sare de calciu sau metilfolat sare de glucozamina (generatia IV-a) sau Quatrefolic – exemplu metilfolatul produs de Seeking Health, USA.
Capacitatea functionala a enzimei MTHFR
Capacitatea functionala a enzimei scade in functie de numarul mutatiilor 677 si de asocierea cu mutatia 1298:
- MTHFR C677T heterozigota, identificata pe buletine de analiza +/-, este prezenta mutatiei doar pe un cromozom, persoana a mostenit o alela mutanta de la un parinte si o alela normala de la celalalt. Determina o scadere a functiei enzimatice cu 30-40%, persoana avand o capacitate reziduala de 60-70%.
- MTHFR C677T homozigota, identificata pe buletine de analiza +/+, este prezenta mutatiei pe ambii cromozomi adica persoana a mostenit cate o alela mutanta de la fiecare parinte. Determina o scadere a functiei enzimatice cu 70%, persoana avand o capacitate reziduala de 30%.
- MTHFR C677T simultan cu A1298C, sau mutatie MTHFR heterozigot compusa, este prezenta mutatiei 677 pe un cromozom si a mutatiei 1298 pe celalalt. Determina o scadere a functiei enzimatice cu 50-60%, persoana avand o capacitate reziduala de 40-50%. Este cea mai grava situatie, cu scaderea marcata a functiei MTHFR in ambele reactii mediate de aceasta.
Asociere MTHFR 677 cu simptome si conditii medicale
Mutatia genei MTHFR de tip A1298C, unde nucleotidul Adenina este inlocuit in pozitia 1298 cu Citozina, scade capacitatea enzimei MTHFR de a realiza in special reactia backward in ciclul folatului.
Mutatia MTHFR A1298C
Mutatia genei MTHFR de tip A1298C, unde nucleotidul Adenina este inlocuit in pozitia 1298 cu Citozina, scade capacitatea enzimei MTHFR de a realiza in special reactia backward in ciclul folatului.
MTHFR 1298 afecteaza ciclul folatului si purtatorii acestei mutatii beneficiaza de suplimentarea cu acid folinic care asigura o cale alternativa de sinteza a 5,10 Metilen THF si astfel pot face conversia dUMP in dTMP care va fi folosit apoi in sinteza de ADN.
Intrucat reactia forward nu este afectata, sinteza de metilfolat este la capacitate normala si nu e nevoie de suplimentare cu metilfolat pentru normalizarea concentratiei de metilfolat seric, dar se poate suplimenta cu metilfolat pentru alte indicatii.
Capacitatea functionala a enzimei MTHFR
Capacitatea functionala a enzimei MTHFR scade in functie de numarul mutatiilor 1209 si de asocierea cu mutatia 677:
- MTHFR A1298C heterozigota, identificata pe buletine de analiza +/-, este prezenta mutatiei doar pe un cromozom, adica persoana a mostenit o alela mutanta de la un parinte si o alela normala de la celalalt. Determina o scadere a functiei enzimatice cu 20%, persoana avand o capacitate reziduala de 80%.
- MTHFR A1298C homozigota, identificata pe buletine de analiza +/+, este prezenta mutatiei pe ambii cromozomi adica persoana a mostenit cate o alela mutanta de la fiecare parinte. Determina o scadere a functiei enzimatice cu 40%, persoana avand o capacitate reziduala de 60%
- MTHFR A1298C simultan cu C677T, sau mutatie compusa MTHFR, este prezenta mutatiei 677 pe un cromozom si a mutatiei 1298 pe celalalt. Determina o scadere a functiei enzimatice cu 50-60%, persoana avand o capacitate reziduala de 40-50%. Este cea mai grava situatie, cu scaderea marcata a functiei MTHFR in ambele reactii mediate de aceasta.
Asociere MTHFR A1298C cu simptome si conditii medicale
Mutatia A1298C poate fi asociata cu urmatoarele simptome si conditii medicale (18): hiperamoniemie, hipertensiune arteriala, dureri musculare, pre-eclampsie, fibromialgia, sindrom de oboseala cronica, autism, depresie, insomnie, ADD/ADHD, sindrom de colon iritabil, disfunctie erectila, migrene, sindrom Raynaud, cancer, Alzheimer, Parkinson.
Pentru persoanele care s-au regasit cu simptome si conditii medicale similare ca cele descrise mai sus, recomandarea mea este de a face testele de laborator de diagnostic genetic pentru (macar) mutatiile MTHFR 677 si 1298. Ca metode de diagnostic de laborator, variantele de testare sunt descrise in articolul anterior Diagnostic genetic.
Prezentare video despre mutatiile MTHFR – Dr. Ben Lynch
Un material video realizat de o somitate internationala in acest domeni, Dr. Ben Lynch, cu prezentarea ciclului folatului, a mutatiilor de tip 677 si 1298, precum si tratamentele de baza pentru aceastea.
Atitudine terapeutica
Dieta si stil de viata
- autoeducatie in ceea ce priveste simptomele mutatiilor MTHFR
- informarea membrilor familiei pentru testarea lor genetica ca purtatori de mutatii MTHFR
- preventia trombozelor prin evitarea factorilor de risc pro-trombotici :
- fumat,
- sedentarism,
- obezitate
- contraceptive
- imobilizare prelungita etc
- alimentatie sanatoasa, bogata in legume verzi proaspete, cu mult folat natural
- scaderea aportului de alimente procesate, chimizate, a conservelor, gratarelor, afumaturilor
- cresterea aportului de mancare gatita in casa, cunoscand exact cantitatile si tipurile de alimente & condimente folosite
- cresterea aportului de alimente proaspete, nepreparate termic, a legumelor verzi bogate in folat
- scaderea aportului de alimente bogate in metionina daca nivelul de homocisteina e marit
- evitare bauturi carbogazoase si indulcitori pe baza de aspartam/Nutrasweet care contine fenilalanina; fenilalanina necesita BH4 pentru metabolizare, care insa e scazut, si consumul de aspartam va agrava simptomatologia
- scaderea aportului de proteine de origine animala si folosirea de proteine vegetale este benefica la pacientii cu encefalopatie. (26).
- eliminarea expunerii la toxice de tip mercur, plumb si aluminiu, care inhiba enzima DHPR ce recicleaza BH2 in BH4. Aceasta masura include o atitudine selectiva fata de :
- alimente bio, obtinute din culturi fara pesticide si erbicide
- fara alimente modificate genetic
- modul de pregatire si de pastrare a hranei cat mai putin procesat si chimizat
- produsele de ingrijire personala bio & fara conservanti chimici
- produsele de vopsire a parului bio, fara saruri metalice sau plumb (ex. Henna)
- produse de curatenie bio & fara conservanti chimici
- fara expunere profesionala la noxe
- inlocuire plombe cu amalgam
- mediu ambiant cu minima poluare atmosferica
- folosirea cosmeticelor bio, fara adaos de substante chimice, obtinute din uleiuri vegetale, nu din petrol, fara conservanti chimici
Vitamine si suplimente
- Suplimentarea cu metilfolat sustine reciclarea BH4 din BH2.
- Concentratii crescute de metilfolat stimuleaza reciclarea BH4 prin favorizarea reactiilor catalizate de DHFR si MTHFR. Suplimentarea cu metilfolat trebuie sa tina cont de:
- statusul mutatiilor COMT si VDR, intrucat persoanele care au activatate scazuta de metabolizare a gruparilor metil nu vor putea tolera metilfolatul – pentru a afla statusul acestor gene trebuie efectuata testarea Ancestry.com sau alt test asemanator,
- alte suplimente cu grupari metil: DMG, TMG (betaina), MSM, metil B12, SAMe, metilfolat MTHF, metionina, pentru a nu supra-incarca cu grupari metil.
- Administrarea de vitamina B12 (27):se incepe inaintea introducerii metilfolatului
- are rol de a preveni dereglarea metabolica denumita capcana folatilor (deficienta tisulara de B12)
- se administreaza B12 de tip metil sau hidroxi (NU se administreaza cianB12), in functie de toleranta la gruparile metil (in functie de mutatiile COMT si VDR)
- Una din liniile de tratament trebuie sa se axeze pe scaderea hiperamoniemiei, astfel se economiseste BH4
- Suplimentare cu citrulina – produsul Citrullina cu metilfolat este indicat in acest sens intrucat combate hiperamoniemia pe 2 cai, atat prin sustinerea ciclului ureei, cat si prin aport de metilfolat
- Folosirea de carbune medicinal pentru scaderea absorbtiei de amoniac de la nivel digestiv si pentru ca are proprietatea de a absorbi si diferite gaze, coloranti, toxine bacteriene.
- Citirea cu atentie a prospectelor medicamentelor, vitaminelor si multivitaminelor si evitarea completa a celor care contin acid folic intrucat:
- Acid folinic cu rol de compensare specifica pentru MTHFR 1298
-
- MTHFR 1298 afecteaza ciclul folatului si purtatorii acestei mutatii beneficiaza de suplimentarea cu acid folinic care asigura o cale alternativa de sinteza a 5,10 metilen THF
- astfel pot face conversia dUMP in dTMP care va fi folosit apoi in sinteza de ADN
-
- Suplimentare cu SAMe cu rol reglator inhibitor asupra functiei enzimei MTHFR de sinteza de metilfolat si stimulator pe reactia backward de reciclare a BH4.
- deoarece SAMe este donorul universal de grupari metil, administrarea sa trebuie facuta cu prudenta si numai ca ultima solutie
- este recomandata intai optimizarea functionarii ciclului metilarii/metioninei pentru ca organismul sa sintetetizeze singur atat SAMe cat este necesar.
- Prudenta in utilizarea medicamentelor care scad suplimentar nivelul de folat:
- metotrexat (antagonistii de folat)
- anti-inflamatoare non-steroidiene: ibuprofen (inhibitor competitiv)
- medicamentele care contin estrogen (contraceptivele orale), care scad nivelul de magneziu, B2, B6, folat
- colestiramina (efect de cuplare cu colesterolul, vitamine liposolubile A, D, K si folat in intestin)
- anti-epileptice (antagonisti de folat): carbamazepina, oxcarbazepina, fenitoina si acid valproic
- medicamentele care contin sulf si inhiba dihidrofolatreductaza (sulfametoxazol, sulfasalazina)
- antagonistii de receptor H2 din celulele gastrice vor determina scaderea absorbtiei de folat (cimetidina, ranitidina etc.) prin cresterea pH-ului gastric peste nivelul de 5.5-6 (nivel optim absorbtie folat)
Managementul stresului & suport neuropsihic
Pentru pacientii care sufera de anxietate, insomnie, ADD/ADHD, si alte tulburari datorate sintezei deficitare de neurotransmitatori se pot folosi diverse abordari cu efect relaxant si anxiolitic.
1. Suplimentare cu acizi grasi esentiali omega 3 DHA si EPA, extrem de importanti in dezvoltarea si functionarea normala a sistemului nervos & retinei.
- DHA este un lipid major structural in creierul si retina umana, reprezentand aproape 97% din toti acizii grasi omega 3 in creier si 93% in retina. DHA este extrem de important pentru dezvoltarea fetala a creierului si retinei in timpul celui de-al treilea trimestru si continuand pana la 18 luni dupa nastere.
- Femeile gravide au un necesar mai mare de acizi grasi omega 3 comparativ cu femeile care nu sunt insarcinate.
- Aportul de omega 3 este recomandat ca tratament si in afectiuni de tip ADHD, anxietate, depresie.
2. Exercitiu fizic moderat
3. Somn minim 8-9 ore
4. Evitarea stresului care aduce un plus suplimentar de hormoni de stres (epinefrina, norepinefrina)
5. Folosirea de ulei CBD (canabidiol) cu efecte cunoscute de relaxare, de inductie si mentinere a somnului, antiinflamator cerebral, anticonvulsivant, antiemetic, analgetic.
5. Folosirea de uleiuri esentiale terapeutice cu efect anxiolitic dintre care cel mai cunoscut este cel de lavanda.
Solicitare de Consiliere nutritionala personalizata
Pentru a va programa la o consultatie nutritionala online cu primirea unui tratament nutritional personalizat pe baza profilului genetic , puteti lua legatura cu mine prin:
- pagina de Contact.
- e-mail la office@nutrigenomic.ro
- telefon la numarul in reteaua Orange 0756 129 223
- formularul de mai jos.
nadia says
Buna ziua,
In urma analizelor de laborator am urmatoarele rezultate :Anticoagulant lupic pozitiv,mutatia factorului V Leiden pozitiv ,heterozigot.Mutatia MTHFR A1298C genotip heterozigot restul analizelor din profilul de trombofilie sunt in limitele normale.Mentionez ca imi doresc un copil enorm ,am avut patru sarcini oprite din evolutie ultima a fost sub tratament cu Clexane 0.4.Va rog sa imi raspundeti daca inafara de aspenter si Femibion 1 mai pot lua un alt tratament.Multumesc!
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua. Multumesc pentru mesajul dvs. Va sfatuiesc sa consultati un medic hematolog cu experienta in tratamentul trombofiliilor in sarcina. Ca si recomandare, puteti merge la D-na Dr. Simona Avram, in Bucuresti sau in Cluj.
Ca si tratament general in trombofilie, trebuie evaluata recomandarea pentru tratament anticoagulant.
In ceea ce priveste sarcina si tratamentul de suplimentare cu acid folic, dupa cum am tot scris pe acest blog, NU este cea mai buna alegere. In loc de acid folic exista in prezent disponibil L-metil-folat, compusul activ metabolic si fara efectele secundare ale acidului folic.
Intrucat acesta este doar un blog de educatie medicala, nu va pot indica un tratament corect si complet, de aceea revin la recomandarea de a cere consult clinic de specialitate in conditii de cabinet medical.
Va doresc multa sanatate!
detty says
Buna ziua,am ambele mutatii MTHFR heterozigote si PAI 1 homozigot.Homocisteina este marita cu 25 %.Aceste mutatii au fost descoperite in urma unui TVP la gamba aparuta din senin.Sunt sub tratament cu anticoagulant, la cinci luni dupa aparitia trombozei,Medicul hematolog mi-a recomandat tratamentul cu acid folic,b6 si b12.Am si betatalasemie minora diagnosticata de mult .Dupa articolul citit nu stiu daca sa iau sau nu acidul folic…Va rog sa ma ajutati cu orice informatie legata de tratament…Daca va fi necesara anticoagularea toata viata?Multumesc.
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua.
Tratamentul trombozei venoase profunde trebuie continuat conform indicatiei medicului specialist hematolog.
Tratamentul de suplimentare cu vitamine din grupul B (B9, B6, B12) pentru sustinerea ciclului metilarii in contextul mutatiilor MTHFR si scaderea concentratiei de homocisteina este corect, cu singura mentiune ca este mai indicata administrarea de L-metil-folat in loc de acid folic. Acidul folic este disponibil pentru vanzare la farmaciile din Romania, in timp ce L-metil-folat nu este disponibil decat la achizitie online de afara.
In ceea ce priveste recomandarea specifica de tratament, deoarece acesta este un blog de educatie medicala, nu se pot acorda consultatii medicale in mod corect si de aceea, va sfatuiesc sa va consultati medicul curant.
Ramona says
Bună ziua . Am 5 sarcini oprite în evoluție. 4 sarcini la 5 săptămâni și ultima la 8 săptămâni fiind sub tratament cu clexane 0.4 ,aspenter, acid folic natural , utrogestan 6 pe zi și magne b 6 . La ultima am descoperit mutațiile,am fct clexane și totuși s a oprit . A fost prea mica doza? Am PAI și MTHFR heterozigote. Va rog sa ma ajutați într un fel . A ti mai întâlnit cazuri asemănătoare?
Emi says
Buna ziua, in urma unui (primul din viata mea) avort spontan in saptamana a 7-a, la recomandarea ginecologului meu am facut analize genetice iar rezultatele primite sunt urmatoarele:
1. Mutatia Factor V Leiden – NEGATIV
2. Mutatia Factor II (protrombina) G20210A – NEGATIV
3. Mutatia PAI-1- pozitiv (genotip heterozigot) (4G/5G)
4. Mutatia Factor XIII Val34Leu – NEGATIV (VAL/VAL)
5. Mutatia MTHFR C677T – pozitiv (genotip heterozigot)
6. Mutatia MTHFR A1298C – NEGATIV
Deocamdata mi s-a recomandat o pauza de 3 luni inainte de conceperea unui copil si Femibion 1 pe aceasta perioada.
Intrebarea mea este daca Femibion 1 ma va ajuta sa mentin o sarcina in primul trimestru sau ar trebui sa iau si Aspenter? (ginecologul meu nu a precizat acest lucru).
Va multumesc mult pentru atentia acordata!
Amedeea
P.S. Precizez, am 40 de ani 🙂
Iosefina Speers says
Buna ziua,
Aveti un profil de trombofilii cu doar PAI-1 si MTHFR677 heterozigote.
Femibion 1 contine si acid folic si metil-folat. Va rog sa cititi articolele
– http://tuestidoctorultau.ro/blog/mutatia-mthfr-de-tip-c677t/
– http://tuestidoctorultau.ro/blog/acid-folic-sau-metilfolat/
pentru mai multe informatii legate despre contraindicatiile acidului folic la cei cu mutatia 677.
Inainte de conceptie este bine sa se pregateasca organismul cat mai adecvat pentru sustinerea unei sarcini, de aceea si indicatia de suplimentare nutritionala. Metil-folatul este obligatoriu (pentru preventia defectelor de tub neural), dar se pot adauga si alte vitamine.
Intrucat acesta este un blog educational si nu pot sa recomand tratament medical, va rog sa consultati medicul hematolog.
Multa sanatate!
Emi says
Multumesc mult, citesc cu atentie articolele.
Iosefina Speers says
Tinem legatura!
Corina says
Buna ziua, avand rezultatele de mai jos, cat de periculoasa credeti ca ar fi administrarea contraceptivelor orale?
Mentionez ca nu am avut antecedente familiale de evenimente vasculare nici personale.
In trecut (inainte de a face analizele acestea) am fost sub tratament cu CO si nu am avut reactii adverse, insa dupa ce am vazut rezultatele sunt putin confuza.
Am 26 ani. Multumesc anticipat
1. Mutatia Factor V Leiden – NEGATIV
2. Mutatia Factor II (protrombina) G20210A – NEGATIV
3. Mutatia PAI-1- pozitiv (genotip heterozigot)
4. Mutatia Factor XIII Val34Leu – NEGATIV
5. Mutatia MTHFR C677T – NEGATIV
6. Mutatia MTHFR A1298C – pozitiv (genotip heterozigot)
Iosefina Speers says
Buna ziua,
Aveti prezente doar 2 mutatii cu risc mic de tromboza-PAI si MTHFR1298 hetero. Avand in vedere varsta sub 35 ani si prezenta acestor mutatii, s-ar putea considera ca riscul la administrarea de CO este mic.
Dar, un raspuns la intrebarea dvs care ar lua in considerare doar aceste mutatii ar fi doar partial, pentru ca foarte important in ceea ce priveste riscul de tromboza este si statusul mutatiilor genei COMT. V-ati testat si pentru COMT? Se poate face testare de ex. prin 23andme.com. Mai multe detalii legate de mutatiile COMT am scris in articolul http://tuestidoctorultau.ro/blog/mutatiile-comt/. Multa sanatate!
Chris says
Buna ziua si la multi ani, doamna doctor!
Sotia mea are SM si va urma un tratament bazat pe protocolul Dr. Coimbra.
Printre suplimentele pe care va trebui sa le ia este si acidul folic, pt. ca banuiesc ca are mutatia C667.
Daca am inteles bine din figura – sursa foto 21 – sotia mea are o enzima sau chiar amblele cu probleme.
Pe noi ne intereseaza strict care dintre enzime are probleme, din motive financiare : acidul folinic este de 5 ori
mai scump, iar forma metilata 5-MTHF este de 7 ori mai scumpa ca acidul folic.
Tinand cont ca acest tratament va trebui tinut toata viata este important pt noi de aflat.
Asadar pt. a afla ce enzima este de vina ar trebui sa comandam kit-ul de pe 23andme.com sau trebuie in alta parte?
Multumim si asteptam cu incredere raspunsul dvs.!
Chris
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua.
Dupa cum ati citit pe blog, acidul folic este contraindicat la cei cu mutatii MTHFR 677 si oricum prezinta multe dezavantaje fata de administrarea direct a produsului final de metabolism – metilfolat (5-MTHF).
Pentru diagnosticul de laborator strict pentru gena MTHFR puteti apela la oricare din laboratoarele mari care testeaza pentru trombofilii, intrucat MTHFR 677 si 1298 sunt cuprinse in panelul de trombofilii. In articolul Trombofilie ereditara puteti vedea o lista cu cateva optiuni de laboratoare in acest sens.
Pentru un diagnostic amplu, care v-ar fi de folos avand in vedere diagnosticul de SM, ar fi de folos sa aveti un test genetic mai amplu la dispozitie, 23andme.com care cuprinde aprox. 600.000 mutatii, inclusiv cele ale MTHFR, ce costa in jur de 199 USD.
Acidul folic este un produs de sinteza care are numeroase efecte secundare si care aduce o povara metabolica in plus pentru organism. Nu vi-l recomand nici daca e ieftin. Acidul folic in plus inhiba enzima MTHFR, asa ca daca este prezenta mutatia MTHFR de tip 677, aceasta enzima va functiona lent de 2ori: o data de la mutatie, iar capacitatea functionala restanta va fi diminuata suplimentar de acidul folic.
Acidul folinic nu este indicat in mutatia MTHFR 677.
Administrarea de metilfolat va compensa prezenta mutatiei MTHFR 677, realizand un bypass metabolic, fara efecte secundare.
In final este alegerea dvs.
Multa sanatate!
Geanina says
Astazi am aflat ca am mutatia C677T si deja sunt speriata si nu stiu ce sa fac.In luna noiembrie 2016 sarcina mea sa oprit din evolutie la 10 saptamani.totul a devinit un cosmar de atunci
Era un copil asteptat si de asemenea primul..Deoarece ce aunt din Buzău,după sarcina pierduta nu am mai avut incredere in medici de aici si am mers la.Bucuresti acolo imediat medicul mi-a dat analizele aceste.Le-am făcut la Synevo si mi-au venit astăzi. .toate sunt in regula numai aceasta mutatie C677T este de timp””genotip homozigot “:”si de azi dimineata nu imi revin.Va rog ajutati-ma cu un sfat..Mulțumesc
Dr. Iosefina Speers says
Buna seara.
Imi pare rau de pierderea suferita.
Va rog sa cititi articolul despre aceasta mutatie: Mutatia MTHFR de tip C677T.
Va recomand sa fiti monitorizata pe viitor in sarcina de un medic cu experienta pe trombofilii.
Multa sanatate!
Gabriela says
Bună ziua,
Ne dorim foarte mult un copil,urmând ca după finalizarea analizelor ,sa facem FIV.Am făcut analizele pentru trombofilii ereditare ,rezultatele fiind următoarele:-factor II(G20210A)-negativ
-factor VLeiden(G1691A)-negativ
-detectie mutație MTHFR(C677T)-pozitiv
heterozigot
-detectie mutație MTHFR (A1298C)-pozitiv heterozigot
-detectie gena PAI-1 (4G/5G)-heterozigot
-factor XIII-negativ
-factor V halotip R2-pozitiv heterozigot .
Menționez ca infertilitatea este de cauza masculina,soțul având diagnosticul de oligozoospermie severa.
Nu am avut sarcini oprite din evoluție.
Sunt șanse sa nasc un copil sănătos în condițiile în care analizele respective nu sunt ok?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
O zi frumoasa!
Dr. Iosefina Speers says
Buna seara,
Multumesc de mesaj.
Dintre toate mutatiile testate, doar urmatoarele sunt pozitive/relevante:
– MTHFR(C677T)-pozitiv heterozigot
– MTHFR (A1298C)-pozitiv heterozigot
– PAI-1 (4G/5G)-heterozigot.
Factorul V R2 (FVR2) este relevant doar in prezenta factorului V Leiden (FVL), deci dvs avand FVL negativ, FVR2 nu influenteaza riscul trombotic.
Avand in vedere ca doriti o sarcina prin FIV, este extrem de important:
1. sa asigurati conditii optime pentru dezvoltarea acesteia
2. sa micsorati pe cat posibil riscurile trombotice.
Astfel, pentru prima categorie se recomanda in general tratament preconceptional cu minim 3 luni inainte cu folat&B12 si vitamine prenatale pentru pregatirea organismului matern in vederea asigurarii optime de nutrienti.
Pentru verificarea absorbtiei si eficacitatii tratamentului de suplimentare cu diverse vitamine se pot face:
– teste de laborator de verificare a concentratiei acestor vitamine/nutrienti, de exemplu cele care sunt de interes pentru mutatiile MTHFR: concentratie serica de vitamine B12, concentratie serica de folati (include orice tip de folat), concentratie intraeritrocitara de folat (include doar metilfolat), concentratie serica de B2 etc
– alte teste care verifica functiile aparatelor si sistemelor: hemograma cu indici eritrocitari, teste uzuale de screening de biochimie etc.
2. Pentru a micsora riscurile trombotice date de trombofiliile ereditare, se recomanda in general :
– evitarea factorilor de risc generali pro-trombotici: imobilizare prelungita, fumat, sedentarism, hipercolesterolemie
– avand in vedere mutatia MTHFR 677 cu scaderea sintezei de metilfolat si cresterea riscului de hiperhomocisteinemie cu cresterea riscului trombotic, avort si defecte de tub neural, se recomanda in aceasta mutatie monitorizarea concentratiei de homocisteina si mentinerea ei la un nivel optim (!) de 6-7 micromol/L.
– avand in vedere riscul pro-trombotic dat de mutatia PAI-1 se recomanda monitorizare pentru D-Dimeri si eventual tratament injectabil cu heparine cu greutate moleculara mica si mentinerea nivelului profilatic de anti Xa intre 0.2-0.5 UI/ml. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4691677/
Pentru mai multe informatii si detalii puteti citi si articolele de pe blog despre mutatia MTHFR 677 si despre mutatia MTHFR 1298, precum si despre trombofiliile ereditare in general.
Combinatia de mutatii MTHFR heterozigote pe care le aveti este cea mai grava situatie din punct de vedere al MTHFR, intrucat se potenteaza defectele din ambele mutatii. Se numeste mutatie heterozigot compusa si necesita monitorizare de specialitate.
Ar trebui de asemenea sa va faceti si testele de laborator pentru diagnosticul de sindrom antifosfolipidic, pentru a verifica si posibilitatea de trombofilie dobandita.
Prezenta trombofiliilor (ereditare sau dobandite) arata numai o tendita a organismului spre o tromboza, dar daca se cunoaste care este situatia si se intervine preventiv/curativ eficient, se poate mentine o sarcina fara probleme.
Este nevoie sa fiti monitorizata de un medic hematolog cu experienta pe trombofilii.
Multa sanatate!
Gabriela says
Bună ziua,
Va mulțumesc din suflet pentru răspuns. Recunosc ca sunt foarte speriata de aceasta situație dar în același timp îmi doresc enorm un copil,indiferent de sacrificiile pe care trebuie sa le fac.
Va doresc o zi frumoasă!
Dana says
Buna ziua, am 32 de ani si am avut o sarcina oprita in evolutie in luna noiembrie, rezultatele la teste imi arata Mutatia C677T si Mutatia A1298C ambele genotip heterozigot negativ, si Anticoagulant lupic pozitiv. Astazi am primit rezultatele si nu am nici o idee de unde sa incep. Ma gandesc ca trebuie sa iau legatura cu un medic hematolog. Daca fac un tratament corect am sanse sa fac un bebe? Trebuie urmat un tratament inainte de concepere sau in tipul sarcinii?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Multumesc!
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua.
Combinatia dvs de mutatii MTHFR ambele heterozigote se numeste mutatie MTHFR heterozigot compusa si este cea mai grava situatie pentru gena MTHFR, deoarece se potenteaza defectele enzimatice ale celor 2 reactii catalizate de enzima MTFR: cea forward cu sinteza de metilfolat din precursori si cea backward cu sinteza de BH4 (de care e nevoie pentru detoxifiere de amoniac, pentru sinteza de neurotransmitatori) – vedeti articolele MTHFR 677 si MTHFR 1298.
Eficienta reziduala a enzimei MTHFR pentru 1298&677 hetero este de numai 40%, asa ca nu se administreaza acid folic care trebuie sa parcurca mai multe etape enzimatice, ultima fiind cea catalizata de enzima MTHFR, pentru a deveni metilfolat, ci se poate suplimenta astazi direct cu metilfolat.
Se monitorizeaza cu analize regulate de laborator pentru verificarea obligatoriu a homocisteinei serice (nivel optim in jur de 7) deoarece e factor de risc de tromboza si de malformatii fetale, plus nivel seric si eritrocitar de folat.
Pentru sindromul antifosfolipidic trebuie facuti si restul de anticorpi si trebuie toti repetati peste minim 12 saptamani si daca ies + se confirma si diagn de SAFL.
Tratamentul trebuie recomandat de un medic hematolog cu experienta pe trombofilii la gravide.
Tratamentul pentru mthfr este de suplimentare cu metilfolat preconceptional minim 3luni si pe durata sarcinii si cu monitorizarea regulata cum am scris mai sus pentru homocisteina & folat.
In functie de rezultatul pentru SAFL, tratamentul poate fi de tip tratament antiagregant sau/si de tip anticoagulant injectabil, cu monitorizarea regulata a D-Dimerilor (risc de tromboza) si a activitatii anti Factor X activat (masoara eficienta tratamentului cu Clexane).
Va invit sa veniti pe grupurile de facebook dedicate pentru mutatiile MTHFR:
https://www.facebook.com/groups/MTHFRRomania
https://www.facebook.com/groups/MTHFRRomaniaCopii
Multa sanatate!
Dana says
Multumesc frumos pentru raspuns!
Alina says
Buna ziua,
Am facut si eu testele de trombofilie.
La Hemostaza:mutatia 677C>7 in gena MTHR a fost identificata in stare homozigota
La biologie moleculara: Mutatia 844 A>G in gena PAI-I a fost identificat genotip GG.
Lamuriti-ma va rog si pe mine, nu am inteles nimic.
Multumesc!
Alina says
Am omis sa spun ca sunt insarcinata in 15 sapt, analizele au iesit ok, dublu test ok. Eu ma simt bine, nu inteleg ce e cu aceste analize de trombofilie. Totul e asa neclar pe net, cum am spus mai sus nu am inteles nimic.
Multumesc anticipat!
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua, multumesc de mesaj.
Imi cer scuze de intarzierea cu care va raspund.
Dintre analizele mentionate, doar mutatia MTHFR 677 este cu risc trombotic.
Genotipul GG pentru PAI-1 844 este normal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10807758
Pentru mai multe detalii legate de mutatia MTHFR 677 va rog sa cititi articolul detaliat de pe blog despre aceasta mutatie:
Alina says
Multumesc!
Alina says
Multumesc!
Maciu Alexandra says
Buna ziua.In 2014 am pierdut o sarcina la 25 sapt(de la 20 sapt a avut retard de creștere iar la 25 sapt era dezvoltat de 22/23 sapt. Și din păcate nu s-a mai putut face nimic)In urma analizelor de trombofilie mi-au ieșit mutațiile mthfr a și c pozitiv heterozigote .Înainte cu trei luni de preconcepute am inceput sa iau acid folic(la recomandarea medicului hematolog și ginecolog) și am luat până la naștere combinat cu femibion 4 luni și apoi elevit ,dar bebele de la 7 sapt a avut retard de creștere de o sapt și la 39 sapt era dezvoltat de 35 sapt dar sănătos.Cu ce îl va afecta pe viitor pe băiețel ?Și daca mutațiile mthfr au contribuit la retardul de creștere intrauterină la ambele sarcini?! Mulțumesc.
Dr. Iosefina Speers says
Buna seara si imi cer scuze de intarzierea cu care va raspund.
Inteleg ca dvs aveti cea mai grava forma de mutatii MTHFR si anume mutatia MTHFR compus heterozigota.
Baiatul dvs a mostenit de la dvs una din cele doua mutatii MTHFR, fie 1298, fie 677, fiind astfel heterozigot pentru una din ele.
In cazuri extrem de rare, exista posibilitatea de a avea pe acelasi cromozom ambele mutatii, si exista astfel sansa teoretica ca baiatul sa mosteneasca de la dvs ambele mutatii.
Nu stiu daca si tatal copilului are mutatii MTHFR prezente, pentru a vedea care sunt posibilitatile de transmitere la copil atat din partea mamei, cat a tatalui.
Pentru a cunoaste cu exactitate ce mutatii a mostenit copilul dvs, cel mai simplu si direct este sa testati copilul in acest sens. Puteti folosi fie testatea din sange la laboratoarele din Ro, fie testarea din saliva la ancestry.com/dna
Daca baiatul este purtator de vreuna dintre aceste mutatii, va fi necesar un stil de viata special, dupa cum am detaliat in articolele Mutatia MTHFR de tip A1298C si Mutatia MTHFR de tip C677T.
Mutatia MTHFR compus heterozigota duce la scaderea eficientei de sinteza de metilfolat cu scaderea randamentului ciclului metilarii si a sintezei de SAM, care este folosit in f.multe reactii enzimatice in organism. De asemenea, scaderea sintezei de metilfolat duce la acumulare de homocisteina serica, cu rol cunoscut ca pro-trombotic si implicata in etiologia avorturilor spontane, prin tromboze placentare.
Multa sanatate!
Raluca says
Buna ziua, acestea sunt mutatiile care au iesit in urma analizelor date de doctorul ginecolog. Am pierdut 2 sarcini, prima la 5 saptamani a doua la 6 saptamani. Am luat in continuare acid folic, daca am citit bine nu este recomandat in cazul mutatiei mthfr 677.
MUTATII IN FACTORUL V LEIDEN SI FACTORUL II
Mutatia 20210 G>A in Factorul II nu a fost identificata
Mutatia 1691 G>A in Factorul V nu a fost identificata
MUTATIILE GENEI PAI-1
Mutatia -675 4G in gena PAI-1 a fost identificata in
stare homozigota
Mutatia -844 A>G in gena PAI-1: a fost identificat
genotip AA
MUTATIILE GENEI MTHFR
Mutatia 677 C>T in gena MTHFR a fost identificata in
stare heterozigota
Mutatia 1298 A>C in gena MTHFR nu a fost
identificata
MUTATIA FACTORULUI XIII (V34L)
Mutatia factorului XIII (V34L) nu a fost identificata
IDENTIFICARE GP IIb/IIIa (GLICOPROTEINA IIb/IIIa)
L33P
Mutatia GP IIb/IIIa (Glicoproteina IIb/IIIa) L33P a fost
identificata in stare heterozigota
IDENTIFICARE MUTATIA – 455 G>A IN GENA PENTRU
FIBRINOGEN
Mutatia – 455 G>A in gena pentru fibrinogen nu a
fost identificata
Sper din suflet sa mi se recomande un tratament bun pentru a avea un bebe sanatos.
Daca se poate sa-mi explicati si Dumneavostra in 2 randuri care sunt complicatiile care pot aparea la astfel de mutatii.
Multa sanatate!!!!
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua,
Mutatiile pozitive pentru trombofilie sunt:
– Mutatia -675 4G in gena PAI-1 a fost identificata in stare homozigota
– Mutatia 677 C>T in gena MTHFR a fost identificata in stare heterozigota
– Mutatia GP IIb/IIIa (Glicoproteina IIb/IIIa) L33P a fost identificata in stare heterozigota.
Mutatiile prezentate desi sunt incadrate la mutatii minore, sunt multiple si chiar in format homozigot pentru PAI-1, deci eu as evalua riscul dvs, avand si doua sarcini pierdute, la risc crescut de avort.
Pentru mutatila MTHFR de tp 677, acidul folic este contraindicat. Va rog sa cititi articolul dedicat acestei mutatii – Mutatia MTHFR de tip C677T.
Complicatiile pro-trombotice ale mutatiei MTHFR 677 deriva din posibilitatea de a dezvolta hiperhomocisteinemie – mai multe detalii in articolul Homocisteina.
Complicatiile deriva din caracterul pro-trombotic al tuturor mutatiilor, pentru care se poate lua tratament antiagregant sau anticoagulant cu Clexane, la indicatia medicului specialist hematolog.
Multa sanatate!
Roxana says
Buna ziua,
Am un bebe de aproape 4 luni si acum urmeaza sa ii administrez vaccinul de 2 luni ( nu a fost disponibil pana acum). Am tot citit despre reactiile adverse ale vaccinurilor ( copilul are deja dermatita atopica, eu avand multiple alergii alimentare) si am gasit informatii potrivit carora copiii cu mutatiile descrise in articolul de mai sus au reactii adverse foarte urate la vaccinuri, printre care si autism. Voiam sa va intreb daca exista studii care demonstreaza aceasta legatura si daca ar fi indicata testarea copilului inainte de vaccinare. Eu am avut o sarcina pierduta in 2005, insa nu mi-am pus atunci problema vreunei anomalii. Multumesc!
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua.
Multumesc pentru mesaj.
Ce mutatii ale genei MTHFR aveti dvs? Daca dvs aveti mutatii homozigote, atunci veti transmite cu siguranta una din ele copilului dvs. De asemenea, daca stiti ce mutatii homozigote are tatal copilului, 50% din acestea se vor transmite la copil.
Intrucat dvs ati pierdut deja o sarcina, poate ati fost indrumata de medicul ginecolog sa faceti testele de trombofilie ereditara si dobandita pentru a verifica existenta unor trombofilii ce dau acest tip de complicatii.
Existenta de mutatii ale genei MTHFR, mai ales in forma homozigota, duc la defecte de detoxifiere, defecte ale sintezei de BH4 cu deficit de neurotrasmitatori ce necesita BH4, deficit de metilfolat etc, la care se pot adauga si alte mutatii, de exemplu gena DHPR si aici trebuie avut atentie deoarece enzima DHPR poate fi inhibata suplimentar de aluminiu si mercur.
Multa sanatate!
Roxana says
Multumesc mult pentru raspuns! Eu nu mi-am facut niciuna din analizele pe care le-ati specificat (nu mi-au fost recomandate), iar cea de-a doua sarcina a decurs fara nicio problema si am nascut natural un baietel cu scor apgar 10. Sotul nu are alergii si are o imunitate foarte buna. Baietelul a fost vaccinat in maternitate cu BCG, vaccinul impotriva hepatitei B si vit. K, insa a avut icter prelungit si a dezvoltat dermatita atopica de la 3 saptamani (medicii ma asigurau ca e dermatita seboreica si ca la acea varsta nu avea cum sa aiba dermatita atopica), insa mi-au confirmat ca e dermatita atopica dupa varsta de 3 luni. Am vrut sa ma documentez cu privire la vaccinurile pe care ar trebui sa le primeasca, ca sa pot alege in cunostinta de cauza (eu sunt pro vaccinuri, pana acum mi s-au parut nefondate si lipsite de dovezi stiintifice parerile anti vaccinuri, dar o sa citesc si documentatia indicata). Va multumesc inca o data, sanatate!
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua,
Multumesc de mesaj.
Va las aici testele de trombofilie ereditara si dobandita, cu mentiunea ca din punct de vedere al riscului pentru aparitia efectelor adverse post-vaccinare cea mai relevanta este gena MTHFR, mai ales daca este varianta 1298 sau dubla mutatie.
Mutatii din trombofilia ereditara de testat:
– mutatia homo/heterozigota G1691A a genei factorului V al coagularii (factorul V Leiden)
– mutatia homo/heterozigota H1299R a genei factorului V al coagularii (factor V HR2)
– mutatia homo/heterozigota G20210A a genei factorului II Protrombina al coagularii
– mutatia homo/heterozigota C677T a genei MTHFR
– mutatia homo/heterozigota A1298C a genei MTHFR
– mutatia homo/heterozigota Val34Leu a genei factorului XIII al coagularii
– mutatia homo/heterozigota 675 4G/5G a genei PAI 1
– mutatia homo/heterozigota 844 a genei PAI-1
– mutatia homo/heterozigota 455 G>A a genei pentru fibrinogen
– deficienta de antitrombina III
– deficienta de proteina C
– deficienta de proteina S
Din trombofiliile dobandite este bine sa testati urmatorii parametri:
– concentratia de homocisteina serica
– prezenta de anticorpi din Sindromul antifosfolipidic: anticorpii anticardiolipina IgG si IgM, anticoagulantul lupic, anticorpii antibeta 2 glicoproteina I.
Daca aveti nevoie de interpretarea analizelor, va rog sa ma contactati.
In ceea ce priveste riscul aparitiei efectelor adverse post-vaccinare, riscul este marit daca deja exista un teren familial predispus cu boli alergice sau autoimune, si daca persoana vaccinata are deja alergii sau teren atopic. O persoana cu o boala autoimuna are contraindicatie la vaccinare.
Va invit sa va alaturati grupurilor de facebook al parintilor cu copii cu alergii si dermatite atopice, sper sa va fie de folos:
– https://www.facebook.com/groups/1593088110911695/
– https://www.facebook.com/groups/1595507627359122/.
Va recomand sa folositi pentru baietel numai produse naturale de ingrijire a pielii, FARA substante chimice/conservanti/chimicale/E-uri/derivate din petrol, pentru a nu-i irita pielea: sapun bio din ulei vegetal (nu cel din comert), crema de fundulet, sampon, etc.
Eu am folosit cu succes cu aplicare topica cutanata pentru favorizarea regenerarii pielii uleiuri esentiale de lavanda si tamaie de la Young Living. Le-am folosit pentru vindecarea unei infectii cutanate si vindecarea cu re-epitelizarea pielii, de accea imi permit sa vi le recomand. Pentru mai multe detalii, daca va intereseaza domeniul, am scris in articolul Uleiuri esentiale Young Living.
Alina says
Buna ziua ..sunt însărcinată in 9 săptămâni (prin FIV) .inainte de asta mi-am făcut analizele și mi-a ieșit :leiden :nu se detecta mutații;R2 nu se detecta mutații;protrombina nu se detecta mutații;factor XIII(V34L) se detecta V34L heterozigot;beta fibrinogen455G>A se detecta homozigot; polimorfologie 4G/5G: 4G /5G;beta 3 V alelica a/a ,a/b :a/a. ;MTHFR C677T: se detecta heterozigot;MTHFR A1298C: se detecta heterozigot;R3500Q nu se detecta mutații;genotip APOE: E3/E3; ins.delec.I/D : D/D.
Sunt speriata dacă am vreun risc.de moment încă 2-3 sapt o S.A mai continui cu pastilele după schema se la doctor :aspirina 150 mg pe zi,utrogestan 200 mg/8 h;progynova 2 mg/8 h și acid folic.multimesc
marisa says
Buna ziua,
sotul meu a fost diagnosticat in 2013 cu tromboembolism pulmonar si de atunci urmeaza tratament cu eliquis. In urma analizelor genetice au rezultat urmatoarele: Factor V Leiden -mutatie absenta,factor R2- mutatie absenta, factor II G20210A mutatie absenta, MTHFR C677T mutatie absenta, MTHFR A1298C – mutant heterozigot, Factor XIII V34L – mutant heterozigot, PAI-1 4G/5G homozigot, EPCR prezente alelele A1/A2. Aceste mutatii genetice pot fi cauza infertilitatii masculine? Rezultatele spermogramei au fost: astenozoospermie si teratozoospermie (diferenta de 6 luni intre spermograme) Multumesc.
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua.
Mutatiile genetice prezente sunt incadrate ca trombofilii ereditare, crescand riscul de a avea o tromboza, ceea ce s-a si intamplat.
Nu au legatura cu modificarile spermogramei.
Multa sanatate.
Roxana says
Va multumesc!!!
Ramona says
Buna ziua, in urma unei analize de trombofilie,rezultatul este: mutatie MTHFR C677T heterozigota, A1298C heterozigota cu homocisteina normala ,Mutatie factor V R2 heterozigota. Mentionez ca sunt insarcinata in 14 saptamani si iau acifol si utrogestan 200. Exista riscuri dupa nastere? Multumesc
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua.
Dvs aveti mutatie MTHFR heterozigot compusa, cea mai grava combinatie de mutatii MTHFR. Tratamentul indicat este cu metilfolat, nu cu acid folic, deorece enzima MTHFR mutanta are o capacitate redusa de functionare si nu poate sintetiza eficient metilfolat, asa ca e de preferat sa se adminstreze direct metilfolat, mai ales cand necesarul de metilfolat este crescut, asa cum este sarcina. Va rog cititi si articolele despre mutatia MTHFR 677 si diferentele dintre acid folic si metilfolat.
Riscurile sunt ptr dvs de a dezvolta o tromboza daca homocisteina este peste 7micromol/L, cititi va rog articolul dedicat homocisteinei, iar pentru bebe sa primeasca de la dvs aceste mutatii, eventual si de la tata, daca are.
Otilia says
Buna ziua, sunt insarcinata in 11 saptamani si am facut testarea genetica pentru trombofilie, avand urmatoarele rezultate:
– Factor 2 Protrombina, mutatia G20210A – negativ
– Factor V Leiden G1691A – negatic
– Factor XIII Val34Leu – negativ
– MTHFR A1298C – pozitiv homozigot
– MTHFR C677T- negativ
– PAI 1 inhibitor al activatorului plasminogenumul 1-4G/5G – genotip homozigot 5G/5G
– Factor V H1299R (R2) – negativ
Practiv doar MTHFR este pozitiv homozigot. Nu stiu exact ce riscuri si ce tratament presupune aceasta.
Multumesc anticipat!
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua. Aveti o singura mutatie ce prezinta un risc mic in general pentru a dezvolta tromboza.
Va rog sa cititi articolul dedicat in intregime acestei mutatii MTHFR 1298.
Multumesc.
Otilia says
Multumesc mult pentru raspuns. In prezent iau acid folic 1 mg/zi, din ce am citit si inteles in articol, ar trebui evitat? si luat acid folinic?
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua.
Se recomanda suplimentare cu folat. Dvs decideti daca vreti sa mergeti pe varianta veche de acid folic sau pe generatia noua de metilfolat.
Acidul folinic nu este disponibil deocamdata in farmacii in Romania.
Multa sanatate!
April says
Buna seara.
Va scriu deoarece am nevoie de o opinie in legatura cu niste teste genetice ce mi-au fost recomandate de catre ginecologi (in urma unor 2 avorturi menstruale).
Momentan ma aflu la tara, la bunici si nu pot ajunge curand la un medic pentru explicatii amanuntite. Am vorbit cu o cunostinta prin telefon care e medic hematolog si mi-a spus ca nu e nicio problema cu aceste rezultate si ca nu sunt asociate cu alte gene care prediapun la risc semnificativ de tromboze etc, a zis ca nu e nevoie de tratament cu anticoagulante acum sau pe perioada sarcinii.
Rezultatul partial al analizelor pt rezultate pozitive ale urmatoarelor gene:
-factor v 4070 A>G (haplotipul hr2) heterozigot
-glicoproteina IIIa T1565C (HPA- 1a/b) pozitiv, heterozigot
– mthfr A1298C pozitiv, homozigot
– PAI 1 4G-5G pozitiv, heterozigot
-ACE/DEL INS (homozigot DD)
– apoE pozitiv (genotip E3/E4)
Restul, mutatia factorului leiden, factorul XIII, fibrinogen 455, mthfr C677T, factor II protrombina, CBS 844ins68, AGT M235T, ATR 1 A1166C sunt negative.
Mai trebuie sa mai primesc unele analize: anticoagulant lupc, proteina c, s, homocisteina, rezistenta la proteina c, anticorpi cardiolipinici, anticorpi anti beta 2 glicoproteina.
Va rog mult sa imi explicati ce semnfica pozitivarea genelor mai sus mentionate (gena de mthfr am citit-o pe acest site, insa nu am reusit sa inteleg explicatiile stiintifice, am inteles doar ca are legatura cu amoniacul si fenilalanina, ca nu e indicat acidul folic, cu toate ca eu am luat acid folic de la secom, nu stiu daca am facut rau. Nu am inteles altceva pentru ca e explicat prea stiintific pentru cei fara studii in domeniu).
Precizez ca am 31 de ani, tiroidita cronica autoimuna cu hipo sub tratament cu eutirox ai cu tsh in limite normale, coagulograma in parametrii normali, o anemie usoara normocroma normocitara.
Acele gene pozitive semnifica ca am probleme trombotice sau de sinteza a amoniacului si fenilaninei ? Faptul ca sunt pozitive semnifica ca pot dezvolta obligatoriu pe parcursul vietii tromboze sau alte afectiuni sau nu e neaparat necesar ca acestea sa apara chiar daca genele sunt pozitive?
Pentru gena mthfr pozitiva ar trebui sa nu mai iau acid folic deloc (exista altceva pe piata romaneasca care se poate gasinpt aceasta gena pozitiva)?
In speranta ca ma puteti ajuta cu raspunsuri la nelamuririle din mesaj, va multumesc.
Cristiana says
Buna ziua! Va rog din suflet sa ma lamuriti si pe mine cu niste neclaritati! Am 46 de ani, microprolactinom hipofizar (in tratament cu dostinex 1/2 cp pe sapt), insuficienta ovariana primara (in trat cu cicloprogynova), tiroidita autoimuna hashimoto cu eutiroidie (fara trat., ultimii ATPO-134, in iunie 2017), dar cu manifestari digestive (reflux gastroesofagian, flatulenta, balonari, etc.). Nu am avut sarcini, nici avorturi. In 2015 am facut un prim fiv cu ovocit donat, care a esuat, si inainte de fiv mi s-a recomanat sa fac unele analize. Au rezultat urmatoarele: mutatia fact. V Leiden-negativ, imunofenotipare limfocitara profil de baza – toate au iesit in limite normale, mai putin NK% care a iesit 30 (VN 6-29), Ac. anticardiolipinici IgM – <2 (Negativ – <13) si IgG – 3,1 (Negativ – <20), Fact. II Protrombina – 90 (VN – 80-130), Gena MTHFR, mutatia A1298C-negativ, mutatia C677T-genotip heterozigot. Atunci de la clinica mi-au zis sa iau doar acid folic, acum inteleg ca nu a fost cea mai buna alegere.
Nimeni nu mi-a indicat sa fac vreun test de homocisteina sau alte analize de teste genetice. Am facut cu de la mine putere folatii serici (martie 2017) – 7,3 (VN-3,89-26,8) si vit. B12-651 (VN-197-771). Imi doresc un copil, dar imi e frica sa mai incerc, desi mai am la clinica un embrion congelat. Ce parere aveti de analize, ce analize ar mai trebui sa fac si la ce medici (ginecolog, imunolog, genetician, hematolog) imi recomandati sa merg pt consultatii de specialitate si monitorizarea evolutiei, in eventualitatea unui nou fiv.
Va multumesc anticipat!
Alexandra says
Buna ziua,
Dupa 2 sarcini oprite in evolutie in primul trimestru, am facut mai multe investigatii si am aflat ca am mutatiile MTHFR si PA1. Rezultatele exacte sunt:
– PAI1 675: pozitiv homozigot
– PAI1 844: pozitiv homozigot
– MTHFR C677T: pozitiv heterozigot
– MTHFR A1298C: pozitiv heterozigot
– FOLATI SERICI (ACID FOLIC): 7.78 ng/mL
– HOMOCISTEINA: 10.23 µmol/L
– VITAMINA B12: 374.4 pg/mL
– D DIMERI: 0.27 mg/L FEU
In acest context, medicul curant mi-a recomandat sa fac tratament cu Clexane, iar medicul hematolog mi-a spus ca aceste mutatii nu reprezinta o trombofilie propriu-zisa si ca nu ar trebui sa fac nimic special in acest sens. Medicul hematolog mi-a spus ca pot sa iau Aspenter de la ultimul raport sexual si pana la urmatoarea menstruatie (sa nu mai iau daca nu raman insacinata). Avand aceste mutatii, voiam sa va intreb daca este in regula sa iau metafolin (Folate, 400 µg/ o pastila pe zi)?
Multumesc.
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua,
Aveti prezente cateva mutatii incadrate la trombofilie ereditara (PAI-1 4G/4G, PAI-1 844, MTHFR compus heterozigot), diagnosticul de laborator este cert in acest sens.
Aspenterul v-a fost recomandat preventiv ca antiagregant avand in vedere riscul trombotic (deci medicul hematolog se contrazice singur).
Atentie insa ca aspirina inhiba ciclooxigenaza si scade sinteza de prostaglandine ce au rol si in fertilitate, si de aceea medicul hematolog v-a spus sa nu mai luati aspirina daca observati ca nu ramaneti insarcinata.
Pentru compensarea metabolica a mutatiilor MTHFR se administreaza metilfolat (denumire comerciala si Metafolin), dupa verificarea concentratiei serice de folati, de homocisteina si concentratiei eritrocitare de folat, corelat cu simptomatologia clinica. Optim folatii trebuie sa fie catre limita superioara a normalului, iar homocisteina serica in intervalul 6-7micromol/L. Dozele de metilfolat se iau in cantitati mici crescute progresiv cu repetarea verificarii concentratiei de homocisteina dupa 3 sapt de tratament. Doza recomandata de metilfolat in preconceptie si in sarcina este de 400 mcg/zi. Acidul folic este contraindicat in mutatiile mthfr.
Administrarea de Clexane trebuie insotita de verificarea regulata hemogramei si a aFXa.
In sarcina se poate lua de la pozitivarea testului Clexane pana a 6 sapt dupa nastere, sau se incepe cu Aspenter pana in sapt 28 si apoi se continua cu Clexane.
Multa sanatate!
Alexandra says
Va multumesc pentru raspuns! Am inceput tratamentul cu Clexane 0.4 si Aspirin Cardio (sunt insarcinata in 5 saptamani :). Metafolin iau cam de 1 saptamana. O singura intrebare mai am: ce vitamine as putea sa iau, in conditiile in care toate (Femibion, Elevit, Ogestan,etc.) contin si acid folic.
Va multumesc mult inca o data!
Dr. Iosefina Speers says
Buna ziua,
Felicitari pentru bebe!
Vitamine prenatale recomandate care sa nu contina acid folic sau ciancobalamina – am scris deja pe blog ca le recomand pe cele de la Seeking Health din SUA – Optimal Prenatal.
Daca nu faceti rost de vitamine din strainatate, puteti sa luati separat metilfolat, B12, minerale, lecitina, vitamine ADE, acizi grasi omega 3 EPA si DHA.
Ca marca pentru acizii grasi omega 3 care sunt esentiali (nu pot fi sintetizati de organismul uman) si prin urmare TREBUIE suplimentati din surse externe, va recomand uleiul de peste EQ Arctic Pure Oil produs de firma norvegiana Eqology, care nu are mercur, plumb si alti poluanti. Daca vreti sa va faceti rost de acest ulei de peste, va faceti cont direct pe site-ul producatorului la adresa https://eqology.com/ro/15295217/webshop/our-products-ro/eq-pure-arctic-oil-premium-ro/, iar coletul vine acasa intr-o saptamana cu curier Dpd.
Doza minima recomandata in sarcina de acizi grasi omega 3 este de 450 mg/zi DHA si 250 mg/zi EPA pentru dezvoltarea neurologica normala a fatului.
Pentru informatii suplimentare legat de Omega 3 va stau la dispozitie si pe grupul de fb Eqology – Ulei de peste arctic.
Sa va verificati regulat folatii serici si eritrocitari, homocisteina serica, DDimerii si aFXa, hemograma.
Multa sanatate!
Alexandra says
Va multumesc tare mult!
Irina says
Buna ziua. Nu stiu daca mai puteti raspunde insa as aprecia daca ma puteti ajuta. Dupa o sarcina oprita in evolutie mi s-au recomandat analize de trombofilie. Tocmai am primit rezultatele si dureaza pana voi putea vedea un medic. Puteti sa-mi spuneti cat de grav este si daca as putea duce o sarcina pana la capat ?
Mutatii- Fact. V Leiden si Fact.II
MUTATIA 20210 G>A IN FACTORUL II NU A FOST IDENTIFICATA
MUTATIA 1691 G>A IN FACTORUL V NU A FOST IDENTIFICATA
Mutatiile genei PAI-1
MUTATIA -675 4G IN GENA PAI- I A fost identificata in stare homozigota
MUTATIA -844A>G IN GENA PAI- I A fost identificat genotip AA*
*Genotipul AA in combinatie cu mutatia Leiden din factorul V duce la risc crescut de trombofilie.
Mutatiile genei MTHFR
MUTATIA 677 C>T IN GENA MTHFR NU A FOST IDENTIFICATA
MUTATIA 1298 A>C IN GENA MTHFR A FOST IDENTIFICATA IN STARE HETEROZIGOTA
Madii says
Buna. Si eu am fix același mutații.
Doar ca nustiu cum sa le interpretez sau daca trebuie un tratament pentru un bebe sanatos..???
Mihaela says
Buna seara, sunt însărcinată in 11 săptămâni si mi s-a recomandat : acid folic, arefam 4 ovule/ zi, Aspenter 1/ zi, si cyclo- progynova 2/zi in urma unui control in săptămana 8 de sarcina unde Dl. Dr mi-a gasit 2 hematoame in uter . Mi-au fost indicate analizele de trombofilie si va rog daca aveti amabilitatea si timpul necesar sa ma ajutați cu o interpretare a acestora pt ca din pacate dl Dr a fost foarte expeditiv si nu am inteles mare lucru din Explicațiile dansului :
Factor V G1691A (Leiden) mutatie absenta Factor V H1299R (R2) mutant heterozigot
Factor II G20210A mutatie absenta
MTHFR C677T mutatie absenta
MTHFR A1298C mutant homozigot Factor XIII V34L mutatie absenta PAI-1 5G/5G homozigot
EPCR prezente alelele A1/A1
Factorul V haplotip R2 (H1299R) este un factor de risc moderat pentru tromboza; creste riscul cardiovascular pentru purtatorii de factor V Leiden.
MTHFR A1298C – mutatia este implicata in scaderea activitatii enzimatice a metilentetrahidrofolat reductazei (MTHFR). Variantele heterozigote asociate ale MTHFR C677T si A1298C sunt considerate factor de risc cardiovascular.
Tratamentul este in continuare cel de mai sus.
Multumesc frumos si felicitari pt tot ceea ce faceti !
Numai bine si multa sanatate tuturor!
Loredana says
Buna seara, am avut 5 sarcini oprite din evolutie si una dusa la bun sfarsit acum 3 ani de zile. Am dori sa mai facem un copil si am redescoperit dosarul medical dar si pe dumneavoastra.
MTHFR (C677T) – rezultat: pozitiv heterozigot
MTHFR (A1298C) – rezultat: pozitiv heterozigot
Factor XIII (V34L) – rezultat: pozitiv heterozigot
PAI – 1 (4G/5G) – rezultat: 4G/5G – interval biologic de referinta 5G/5G
EPCR – haplotipuri – rezultat: A2/A3 – absent haplotip A3 in varianta hetero sau homozigota
Ma putei ajuta cu un diagnosti si o indrumare catre un hematolog?
Multumesc
Lavinia Parvu says
Buna ziua,
Sunt insarcinata in saptamana 8.
Am mai pierdut o sarcina acum un an la 9 saptamani.
In urma analizelor de trombofilie am primit rezultatele:
Factor V G1691A (Leiden) mutatie absenta
Factor V H1299R (R2) mutant heterozigot
Factor II G20210A mutatie absenta
MTHFR C667T mutatie absenta
MTHFR A1298C mutant heterozigot
Factor XIII V34L mutant heterozigot
PAI-1 4G/4G mutant heterozigot
EPCR prezente alelele A1/A2
In lucru sunt acum proteinele dar sunt foarte speriata. Voi consulta si un hematolog, dar as dori sa stiu si parerea dumneavoastra.
Momentan iau Aspenter 1/zi, acid folic si Arefam de 100mg 2/zi
Multumesc
mariana says
buna ziua, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea speta, am facut analize si mi-a iesit gena MTHFR MUTATIA C677T -GENOTIP HETEROZIGOT si MUTATIA A1298C-GENOTIP HETEROZIGOT .intrebarile mea sunt: ce suplimente pot sa iau pt a-mi fi bine si daca copilul meu de 2 ani poate mosteni . este adevarat ca aceste mutatii pot fi cauza aparitiei autismului la copii?
Mara says
Buna seara,
Am primit rezultatele urmatoare :
Pai I 675 c>t homozigot
844 a>g genotip AA
Mhtfr 677 c >t homozigot
1298 nu a fist identificata.
Factorul V Leiden nu a fost identificat. Proteina C, S in limite normale. Tin sa mentionez ca am avut 2 sarcini oprite in evolutie. Momentan iau doar aspirina 75 mg /zi. Va rog frumos ma puteti indruma spre ce suplimente at trebui sa iau pentru o viitoare sarcina? Va multumesc anticipat.
Gabi says
Buna seara
In urma unei sarcini pierdute in saptamana 5 mi s-a recomandat sa fac profil trombofilie. Rezultatul a fost : Mutatia Factorului V Leiden Pozitiv si Mutatia MTHFR A1298C Genotip Homozigot.
Dupa ceva timp cu administare de aspenter si myo-sun am ramas din nou insarcinata si de la pozitivare am inceput clexane 0.4 si Aspenter si Femosun si la fel a inceput su scurgeri si am pierdut din nou sarcina tot in saptamana 5-6. Nu stiu ce analize sa mai fac si ce medic sa mai consult sa pot afla ce trebuie sa fac. acum mi s-a recomandat din nou si AMH care mi-a iesit sub valoarea normala.
Va rog Doamna dr. Iosefina mi puteti recomanda ceva , macar ce analize sa mai fac sau ce suplimente ar trebui sa iau avand in vedere ca am si 34 ani.
Va multumesc
Serena says
Buna seara.
Sunt aspiranta la o sarcina in curand.prin metoda FIV.
In urma unor teste genetice,s-au depistat urmatoarele mutatii.
MTHFR C677T-pozitiv heterozigot
MTHFR A1298C-pozitiv heterozigot
PAI-1 4G/5G Homozigot
ACE-DEL/INS pozitiv heterozigot
ApoE-Negativ
Factor LEIDEN negativ
Factor v 40/70 A>G Hr2 negativ
Glicoproteina IIIa T1565C Negativ
CBS 844ins68 negativ
Factor II G20210A Negativ
AGT M235T negativ
ATR-1 A1166C pzoitiv heterozigot
Fibrinogen-455G>A pozitiv homozigot
Factor XIII Val34Leu negativ
am efectuat teste de coagulare care sunt in limite normale,activitate de protrobina,neoplastina Ci+,coagulantul lupic,proteina serica C si PS,anticorpi antifosfolipidici care au iesit negativi.
Intrebarea mea este daca la coagulometrie totul este in regula de ce am risc de trombofilie?
protocolul fiv consta in Clexane,aspirina cardio,prednison,utrogestan,crinone dar nu mi-a zis nimeni de metafolin.
Dupa testele efectuate ar trebui sa imi fac griji?
mentionez ca am 43 de ani,gusa polinodulara cu TSH 2,5,nu am sarcini oprite in evolutie sau avort spontan.
Monicutza says
Buna ziua,
Eu am avut o sarcina oprita din evolutie la 7 saptamani (conform dimensiunilor)- am aflat la 10 saptamani. In urma acestei pierderi de sarcina am facut niste analize de trombofilie, din care mi-au iesit urmatoarele mutatii:
Mutatia factorului XIII – POZITIV HETEROZIGOT
Mutatia MTHFR (A1298C) -HETEROZIGOTA
Gena PAI I ( 4G/5G) – POZITIV- HETEROZIGOT.
Acum sunt insarcinata in 5 saptamani.
In prezent mi s-a recomandat ASPENTER 150 mg/zi , Femibion.
Credeti ca este nevoie sa urmez tratament cu injectii in burta?
Iosefina Speers says
Buna ziua,
Va rog sa consultati medicul hematolog pentru tratament.
Este nevoie de consult medical, evaluare istoric personal si familial patologic, evaluarea setului complet de teste de laborator, ecografii etc pentru a decide ce tip de tratament este necesar.
Multa sanatate!
elena says
Buna ziua.Am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra.Am Doua sarcini pierdute,prima s-a oprit din evolutie la 11 saptamani iar cea de-a doua la 5 saptamani prin avort mentrual.In urma acestora am facut analize de trombofilie iar rezultatul este:
– Mutatii MTHFR 677C>T -HETEROZIGOT
– Mutatii PAI-1(4G>5G) – HETEROZIGOT.
Vroiam sa va intreb cat de grava este situatia asta pentru o sarcina viitoare?
Iosefina Speers says
Buna ziua,
Puteti citi despre aceste mutatii in articolele
– http://tuestidoctorultau.ro/blog/mutatia-mthfr-de-tip-c677t/
– http://tuestidoctorultau.ro/blog/trombofilie-ereditara/
Pentru mai multe informatii si o evaluare personalizata puteti face o programare.
Multa sanatate!
Irina P. says
Buna! La analizele genetice mi-a iesit pozitiv:
Factor V Leiden – pozitiv (genotip heterozigot)
MTHFR (Metilen tetrahidrofolat reductaza) A1298C – pozitiv (genotip heterozigot)
MTHFR (Metilen tetrahidrofolat reductaza) C677T -pozitiv (genotip heterozigot)
PAI-1 (Inhibitorul activatorului de plasminogen 1) 4G/5G -pozitiv (gen
Exista risc trombotic? Necesita tratament antigoagulant sau nu?
Multumesc!
iosefina says
Buna ziua,
Mutatia FV Leiden este mutatie cu risc major de tromboza, fiind considerata mutatie de trombofilie, ca si cea PAI-1 4G heterozigota, ultima fiind cu risc minor.
Pentru aceste mutatii va recomand sa solicitati consult la medic specialist Hematologie clinica.
Tratamentul anticoagulant este prescris de medicul hematolog in functie de evaluarea globala a pacientului, nu doar de mutatii. Se trateaza pacientul/pacienta, nu mutatiile.
Mutatiile MTHFR sunt mutatii metabolice, fara risc trombotic in sine, ci doar daca duc la cresterea nivelului de homocisteina serica. Va rog sa cititi articolele de pe blog referitoare la cele doua mutatii MTHFR.
Multa sanatate!
Alina says
Bună seara,
Pt că sarcina nu a apărut nici după multiple ivf-uri, am ajuns și la analizele de trombofilie.
Surpriza a venit de la factorul XIII al coagularii-59% cu interval (70-130%).
Gena MTHFR (mutatii C677T; A1298C) – heterozigot;
Anticorpi anticardiolipinici IgG<2,
Anticorpi anticardiolipinici Ig 2,8;
Antitrombina (antitrombina III) 115;
Proteina C 114,
Proteina S (activitate) 111;
Mutatia factorului V Leiden- negativ;
Mutatia protrombinica (factor II)-negativ.
Sunt speriată de acest factor 13. In trecut am avut tratament tuberculostatic timp de 9 luni. Poate fi o mutatie dobândită?
Mai pot obține o sarcină cu materialul meu genetic sau ar trebui să iau în calcul ovocite donate?
Dar întrebarea de baza este: mai pot duce la termen o sarcină fără alte riscuri?
Ce alte analize ar trebui sa mai fac pt a se confirma dacă intradevar am aceasta mutatie?
Ce tratament exista in aceasta situație și care este speranța de viață?
Îmi cer scuze că am pus atat de multe întrebări dar pana ajung la.medic va mai dura câteva zile iar eu doar la asta ma gândesc zi de zi.
Iosefina Speers says
Buna ziua,
Multumesc pentru mesaj si imi cer scuze de intarzierea cu care va raspund.
Pentru FXIII va rog sa luati legatura cu un medic hematolog.Trebuie sa faceti si testarea mutatiilor genetice asociate FXIII, nu doar testarea activitatii.
Va rog sa cititi si articolul pentru trombofilie de pe blog.
Multa sanatate!