Ma tot gandeam, discutand cu mai multi prieteni, daca pana la urma ceea ce ne intereseaza cu adevarat e sanatatea noastra…sau nu.
Si as vrea sa te intreb si pe tine care e pararea ta.
Pe scurt, uite care sunt situatiile trigger, care mi-au aratat cat de superficiali putem sa fim:
Diete
1. Am vazut multa lume in ultima vreme “la dieta”. Toti vor sa slabeasca, sa fie “in forma”. Sincer, mi se pare asa o abordare simplista. Ma bucur sa vad in jurul meu oameni preocupati de propria sanatate, care au realizat ca trebuie sa intervina in mod activ pentru a reveni la o greutate adecvata pentru ei, dar ma intreb de ce ajungem sa avem kilograme in exces?
De ce nu ne monitorizam continuu sanatatea si trebuie sa ajungem la diete drastice, chinuitoare prin informetare?
Oare nu este mai bun un stil de viata echilibrat care sa previna aparitia acestor kg in plus? De ce ne uitam si ne evaluam propria sanatate si de fitness doar prin coeficientul de masa corporala?
Oare numai kg in plus sunt importante? Oare numai cat de bine aratam conteaza?
Ma intreb cate persoane care au slabit fortat se simt si bine fizic.
Mult mai usor si mai sanatos este un stil de viata cu o alimentatie uzuala sanatoasa, cu efort fizic zilnic, decat dietele fortate.
O persoana care are in permanenta grija de sanatatea ei, pentru care sanatatea conteaza in fiecare zi prin deciziile pe care le ia, care se hraneste cu alimente diversificate, de calitate, proaspete, care face miscare regulat, va fi “in forma” in permanenta, fara sa fie nevoie sa recurga la hei-rupuri fortate deslabire peste noapte.
Alimentatie sanatoasa
Am intrebat mai multe persoane despre alimentatia bogata in fructe si legume proaspete, si in general o dieta diversificata, mai ales ca astazi avem access la alimente variate.
Mi s-a raspuns ca mancarea sanatoasa este prea scumpa pentru bugetul lor.
O hrana care sa iti aduca necesarul diversificat de nutrienti poate fi mai scumpa decat ceva cumparat si mancat repede, dar pentru ca suntem ceea ce mancam, merita.
Ceea ce mananci este, mai degraba, o ALEGERE.
Poti sa alegi cum sa iti investesti banii.
Ma intreb daca merita mai mult sa iti cumperi masini scumpe, telefoane ultimul model sau diverse lucruri de lux si sa te plangi ca nu ai bani pentru a te hrani pe tine si familia ta in fiecare zi cu alimente bogate in continut nutritiv.
Mancand alimente cu un aport nutritiv crescut, organismul are parte de “caramizile” necesare pentru a creste, a vindeca si a se dezvolta armonios.
O alimentatie deficitara va produce dezechilibre mai mult sau mai putin importante, iar starea de bine a organismului va fi si ea afectata.
O persoana care investeste in propria sanatate, inclusiv in alimente cat mai nutritive si de calitate, se va putea bucura de viata, va putea munci si va putea castiga mai mult decat o persoana bolnava si slabita de diverse afectiuni.
Mancarea sanatoasa este si mai usor de pregatit decat mancarea traditionala, si mai usor de digerat, iar eventual diferenta de pret intre junk-food si o salata de legume este pana la urma o investitie pe termen lung in propria stare de bine.
Atitudine si motivatie corecta
Cred ca cel mai mare obstacol in fata unui stil de viata sanatos este atitudinea noastra.
Am intalnit mai multe persoane care in mod evident sufereaua de diverse boli, dar care in primul rand sufereau de mandrie si refuzul de a accepta un sfat medical.
Atitudinile “Eu nu ma duc la doctor, nu am nimic; desi era clar ca este bolnav” sau “Mai bine mor decat sa beau suc de fructe” sau “De ce sa renunt la fumat, e singura mea placere”, pentru mine sunt mult mai greu de explicat sau de rezolvat.
Daca focusul este satisfacerea unei placeri imediate, fara luarea in considerare a efectelor deciziei respective, ma devreme sau mai tarziu se vor instala multiple afectiuni, care puteau foarte bine fi prevenite.
Pana la urma, ce conteaza?
Conteaza SA ALEGEM SANATATEA, chiar daca e greu.
Concluzii
La final, as vrea sa iti spun despre cele 3 nivele de ale starii de sanatate:
- nivelul cel mai de jos este cel de “sickness” – cel de boala/bolnav, cu o capacitate mai mult sau mai putin redusa de a te bucura de viata, de a munci, de a fi in forma, de a avea eficienta
- nivelul de mijloc este cel de lipsa a simptomelor de boala
- nivelul cel mai de sus este cel de “wellness” – fara afectiuni/probleme de sanatate si fara simptome de boala, avand un nivel de vitalitate si energie maxima, traind la maximul posibil personal de sanatate.
Tu pe ce nivel al sanatatii esti?
Inchei acest articol cu un citat despre sanatate de la Ralph Waldo Emerson: “The first wealth is health”.
Solicitare de Consiliere nutritionala personalizata

Pentru a va programa la o consultatie nutritionala online cu primirea unui tratament nutritional personalizat pe baza profilului genetic , puteti lua legatura cu mine prin:
- pagina de Contact.
- e-mail la office@nutrigenomic.ro
- telefon la numarul in reteaua Orange 0756 129 223
- formularul de mai jos.
Leave a Reply