Acidul folinic este un tip de folat fiziologic implicat in ciclul folatilor, in sinteza de acizi nucleici si diviziunea celulara.
Acidul folinic, un folat care exista in mod normal in organism si care are efect metabolic imediat, trebuie diferentiat de acidul folic, un folat sintetic care nu exista in mod normal in organism si care trebuie activat printr-o reactie in 5 etape enzimatice pana devine folat cu efect metabolic.
Despre acidul folinic sau 5-formil THF (5-formil tetrahidrofolat) am scris pe scurt in articolul Acid folic sau metilfolat?, unde am descris tipurile de folati existente si reactiile enzimatice in care sunt implicate.
Acidul folinic a fost sintetizat in 1945 (1) si este unul din medicamentele din lista de medicamente esentiale ale Organizatiei Mondiale ale Sanatatii. World Health Organization’s List of Essential Medicines. (2)
Acidul folinic:
- nu necesita activare prealabila (ca acidul folic)
- nu necesita actiunea enzimei DHFR pentru reducere (ca acidul folic)
- este imediat activ metabolic
- are o biodisponibilitate inalta, cu studii de absorbtie care 92%.[3]
Acidul folinic este implicat in reactiile enzimatice detaliate mai jos, si anume:
- acidul folinic (5-formil THF) provine din 5,10-metenil THF sub actiunea enzimei SHMT1 (SerinHidroxiMetilTransferaza1) si cofactor B6 (P5P):
- reactia este inhibata de THF, B6 scazut, fier scazut, medicamente antagonisti de B6, vitamina A, chelatori de Zn
- este stimulata de feritina suficienta, mitogene, antigene si expunere la radiatie UV
- acidul folinic (5-formil THF) sub actiunea enzimei MTHFS (MetilenTetraHidroFolat Sintaza) si cofactori ATP si Mg redevine 5,10-metenil THF:
- reactia este inhibata de 10-formil THF
- 5,10 metenil se va transforma in 5,10 metilen THF
- 5,10 metilen THF se va transforma in 5 metil THF – metilfolat sub actiunea enzimeiMTHFR
Acidul folinic nu este donor de grupare metil (precum metilfolatul) si nu va da fenomene de exces de grupari metil (agitatie, anxietate, insomnie etc) si poate fi administrat fara acest risc inclusiv la cei care au mutatii COMT.
Derivatul principal al acidului folinic, si anume 5,10 metenil THF, are 3 optiuni metabolice, toate extrem de importante:
1.prin enzima MTHFD1 devine 5,10 Metilen THF si apoi prin enzima MTHFR devine metilfolat (5MTHF) in prezenta cofactorilor FAD si NADPH; metilfolatul va intra in ciclul metilarii si isi va exercita efectele metabolice de normalizarea nivelului homocisteinei si sinteza de SAM.
- reactia este inhibata de acidul folic, medicamente cu sulf (sulfasalazina), SAM crescut, ROS (specii reactive de oxigen – stress oxidativ), CDR (cell danger response), Fenitoin, DHF crescut, T4 scazut
- reactia este stimulata de acizi grasi omega 3 ALA si DHA si aport scazut de metionina, T4 crescut.
2. prin enzima MTHFD1 devine 5,10 Metilen THF prin enzima TYMidilat Sintaza (TYMS) doneaza o grupare metil catre baza azotata pirimidinica Uracil (U/dUMP) care devine Timina (T/dTMP) si participa la sinteza de ADN (replicare) si repararea a ADN
-
- reactia este stimulata de ROS (stress oxidativ, infectii, necesar de diviziune celulara crescut)
- reactia este inhibata de pesticide organosfosfate, 5Fluorouracil – acesta este si mecanismul de actiune al 5FU ca si chimioterapic
sursa foto – Seeking Health – Dr. Ben Lynch (10)
3. prin enzima MTHFD1 devine 10-formil THF care prin enzima MTHFD1, poate fi folosit pentru sinteza de baze purinice Guanina (G/GTP) si Adenina (A/ATP) pentru sinteza de acizi nucleici ADN.
sursa foto – Dr. Ben Lynch, raport StrateGene (11)
Recomandari de administrare pentru acidul folinic
Dupa cum se vede in reactiile descrise mai sus, acidul folinic intra predominant in reactiile de sinteza de acizi nucleici ADN (sinteza de Timidina, Adenina, Guanina) si va folosit in replicarea si repararea ADN, fiind astfel de interes in situatiile in care exista un proces de diviziune celulara intensa (4):
- sarcina – pentru dezvoltarea embrionului/fatului
- suport pentru maduva hematogena in anemie, trombocitopenie, leucopenie
- refacere tisulara – arsuri cutanate, caderea parului etc.
- stress, infectii.
Am o mentiune speciala referitoare la preparatele de vitamine prenatale indicate in perioada preconceptionala si in sarcina inclusiv la femeile cu mutatii MTHFR, unde exista atat o nevoie de acid folinic pentru a sustine divizunea celulara si formarea embrionului / fatului, cat si o nevoie de metilfolat pentru sinteza de SAM si mentinerea homocisteinei in limite optime.
Mai jos este un video al Dr. Ben Lynch despre diferentele dintre metilfolat si acid folinic (5).
Aplicabilitate clinica
Acidul folinic este folosit in mod uzual pentru:
- tratament anemie macrocitara / megaloblastica (4), (6):
- Leucovorin este indicat in tratamentul anemiilor nutritionale (casexie) in care tratamentul cu acid folic nu e indicat
- nu este indicat in anemiile pernicioase prin deficit de B12, deoarece poate induce remisie hematologica fara remisie neurologica
- cauze anemie: deficit de acid folinic, deficit de B12, downregulation MTR/MTRR, stress oxidativ – ROS, metale grele, medicamente, acetaldehida
- diagnostic: hemograma cu MCV crescut
- celulele devin mari dar nu se pot divide, ciclul celular e blocat in mitoza in faza G2 si nu poate intra in faza M deoarece celulele nu pot sintetiza acizi nucleici ADN
- Leucovorin se foloseste ca antidot fata de efectele secundare ale tratamentului cu antifolati – Metotrexat (7):
- antifolatii sunt inhibitori de enzima DHFR, cu scaderea sintezei de THF si consecutiv de baze azotate G, C, T, si scaderea sintezei de ADN, inhibarea diviziunii celulare
- NOTA: administrarea de Metotrexat la o persoana cu mutatie MTHFR 677 care are deja genetic o sinteza de metilfolat si folinic deja redusa substantial, este posibila aparitia de intoleranta la metotrexat cu necesitatea ajustarii dozei
- sustinerea organismului in timpul tratamentului cu Pirimetamina, Trimetoprim
- sustinerea organismului in timpul tratamentului cu 5Fluorouracil
- este inhibitor de TYMS cu scaderea sintezei de baza azotata T, scaderea sintezei de ADN, inhibarea diviziunii celulare)
- studii clinice noi arata imbunatatirea limbajului la copiii cu TSA (8), (9).
Referinte
Read MoreSolicitare de Consiliere nutritionala personalizata
Pentru a va programa la o consultatie nutritionala online cu primirea unui tratament nutritional personalizat pe baza profilului genetic , puteti lua legatura cu mine prin:
- pagina de Contact.
- e-mail la office@nutrigenomic.ro
- telefon la numarul in reteaua Orange 0756 129 223
- formularul de mai jos.
Doru says
Hello, do you know of any supplement company that sells good quality Folinic Acid in Romania? So far I have only found “Solgar – Acid folic Folate 400 ug, 50 tablete”
I am not sure that seekinghealth ships to Romania. Do you know if they have a distributor here or if it can be found here?
Thanks for all the information on your blog!
Bună ziua, știți despre orice companie suplimentară care vinde Acid Folinic de bună calitate în România? Până acum am găsit doar “Solgar – folic folic folat 400 ug, 50 tablete”
Nu sunt sigur dacă livrează seekinghealth în România. Știți dacă au un distribuitor aici sau dacă e gasit aici?
Vă mulțumim pentru toate informațiile de pe blogul dvs.!
Iosefina Speers says
Buna ziua.
Se gaseste acid folinic ca Leucovorin in Romania, pentru uz intravenos in tratamentul cu medicamente de tip Metotrexat.
De ex. aici, tablete de 15mg. https://www.pcfarm.ro/prospect.php?id=3135
http://www.sfatulmedicului.ro/medicamente/leucovorin-solutie-injectabila_11594
Ma bucur ca informatiile sunt de folos.
Multa sanatate!
Doru says
Bună ziua, mulțumesc pentru răspuns,
căutam acid folinic (tabletă sau capsulă) pentru soția mea însărcinată (7 săptămâni), că nu ar lua niciodată intravenos pentru că îi este frică. Voi comanda “Source Naturals MegaFolinic 800mcg” din SUA. Dar până ajunge aici, știi dacă “Solgar – Acid folic Folate 400 ug, 50 tablete” Compoziție: Folat (ca L-metilfolat-Metafolin) 400 mcg 100%.) este bun deocamdata? în afară de intravenos pe care mi-ai aratat, și Solgar (Secom), nu am găsit nimic acid folinic în România.
Mulțumesc!
Iosefina Speers says
Buna ziua,
Am pus in articol exemplu de ac folinic si anume tablete de 800 mcg de la Seeking health.
https://www.seekinghealth.com/folinic-acid-lozenge-60-lozenges/?st-code=ywW7
Nu am experienta cu ce doriti dvs sa luati.
Solgar Folate ca metafolin este alta substanta chimica/alt folat, si anume metilfolat.
Este nevoie si de metilfolat si de folinic in sarcina.
Multa sanatate!
Doru says
OK înteleg acum. Am multe de citit pe site-ul dvs. Va multumesc pentru toata munca depusa
Gabriela says
Citesc de ceva timp blogul dvs. si va multumesc pt informatii de actualitate.
Am citit si alte materiale publicate in alte tari ca acidul folic nu este indicat, in special pt cei cu cu mutatii mthfr.
Insa asa cum recomandati chiar si dvs. suplimentele trebuie luate la recomandarea medicului curant. Ori eu nu am gasit un medic (deocamdata) care sa imi recomande acidul folinic, chiar se uita f curios ca mentionez asa ceva. Nu sunt la curent cu aceste informatii si in plus acidul folinic nu se gaseste decat sub forma injectabila in Romania.
Eu am mutatia Mthfr A1298C hetero si PAI homo. Tratamentul pre-conceptional indicat este femibion 1 si elevit1 care contin amandoua si acid folic pe langa metilfolat. Nu le-as lua pe acestea dar medicul asa imi recomanda. (si nu m-am oprit la primul medic).
Iosefina Speers says
Buna ziua,
Sunt medici hematologi si ginecologi care recomanda metilfolat.
Despre acidul folinic, e cunoscut mai mult de medicii hematologi.
Ma bucur ca informatiile de pe blog sunt de folos.
Tinem legatura.
Maria says
buna ziua.
Rezultatele mele la Trombofilie :
-Se exclude mutatiaR506Q a factorului LEyden.
-Nu se evidentiata un risc crescut pt tromboza venoasa!
MTHFR MUTATIA 1298A>C,metoda PCR HETEROZIGOT.
Deocamdata mi a prescris D Ginecolog Injectii Clexane 0,4 si multe vitamine.
Abia peste 10zile voi merge la Medic Hematolog dar vazand acest blog mi as dori si o parere din partea dumneavostra!
Va multumesc!
Iosefina Speers says
Buna ziua,
Va recomand sa testati toate tipurile de trombofilie ereditara+dobandita.
Aveti lista cu ele in articolul Mutatiile MTHFR, sarcina, suplimentele si stilul de viata.
Pentru MTHFR 1298 heterozigot care nu are risc trombotic consider ca este nevoie de re-evaluare tratament anticoaguant injectabil.
Multa sanatate!