Dupa ce am scris articolul cu Recomandari in sarcina prin mutatie MTHFR, acest articol despre recomandarile pe care le am pentru nou-nascutul cu mutatii MTHFR vine ca o continuare normala.
Aceste recomandari trebuie luate strict in scop informativ si educational.
Orice decizie medicala trebuie discutata cu medicul clinican care se ocupa de cazul respectiv.
Diagnosticul mutatiilor genetice la nou-nascut
Din punct de vedere al diagnosticului de mutatii MTHFR la nou-nascut, acesta se poate pune:
- fara testare initiala de laborator, doar pe baza cunoasterii transmiterii mendeliene a mutatiilor parintilor, insa cu necesitatea confirmarii ulterioare prin testare genetica:
- daca unul din parinti este homozigot pentru MTHFR 677, copiii ei/lui vor fi toti cel putin purtatori de mutatie MTHFR 677 in forma heterozigota
- daca unul din parinti este purtator de mutatie MTHFR homozigot 677, iar celalalt are MTHFR homozigot 1298, copiii acestui cuplu vor fi purtatori de mutatie MTHFR compus heterozigota
- in cazurile foarte rare unde unul din parinti este purtator de 3 mutatii ale genei MTHFR (doua mutatii pe un cromozom, o mutatie pe celalalt), copiii ei/lui vor fi cel putin purtatori de mutatie MTHFR in forma heterozigota.
- cu testare de laborator:
- se poate face testare genetica, din sange periferic la orice varsta sau din saliva, insa ultima doar la copilul mare
- se poate determina biochimic concentratia homocisteinei serice la orice varsta.
Acum, revenind la ingrijirile recomandate nou-nascutului, le voi detalia mai jos in fiecare categorie.
In acest articol discut in special de copiii cu mutatii MTHFR si hiperhomocisteinemie secundara.
Preventia hiperhomocisteinemiei la nou-nascutul cu mutatii MTHFR & metilare
Asa cum am detaliat in articolul Homocisteina, precum si in restul de articole legate de acest subiect, cresterea nivelului de homocisteina atat in circulatia sanguina, cat si la nivel tisular, este un factor de risc pro-trombotic si pro-inflamator. In functie de cauza hiperhomocisteinemiei, profilaxia si tratamentul ei sunt specifice si diferite.
1. Hiperhomocisteinemie prin scaderea sintezei de metilfolat endogen
Cele mai cunoscute cauze pentru scaderea eficientei ciclului folatului cu scaderea sintezei de metilfolat sunt mutatiile genei MTHFR si genei DHFR.
1.1. Prezenta mutatiei MTHFR C677T sau compus heterozigot
Enzima MTHFR catalizeaza reactia de conversie a 5.10 metilen THF in 5 metil THF (metilfolat) necesitand prezenta vitaminei B2 si NAD drept cofactori obligatorii.
Cea mai cunoscuta este mutatia MTHFR C677T (unde mutatia homozigota 677 +/+ este mai grava decat cea heterozigota +/-), care duce la scaderea concentratiei serice de metilfolat si acumulare de homocisteina prin deficit de cofactor pentru enzima MS.
In aceasta situatie, pentru a face bypass si a compensa defectul genetic/metabolic se suplimenteaza direct cu metilfolat .
In acest caz, profilaxia hiperhomocisteinemiei se face printr-un aport suficient de folat biodisponibil activ metabolic, cu efect imediat.
Tipuri de folati
Folatii sunt clasificati dupa formula chimica dupa cum urmeaza (Ref 1):
- Generatia 1 de folat – Folatul din plante (dihidrofolat)
- Generatia 2 de folat – Acidul folic izolat in 1941
- Generatia 3 de folat – Sare de calciu de metilfolat, produs in 1989
- Generatia 4 de folat – Sare de glucozamina de metilfolat, produs in 2008, cunoscut si ca folat Quatrefolic.
Cateva dezavantaje metabolice ale folosirii de acid folic
Motivele pe scurt pentru care nu recomand administrarea de acid folic la persoanele cu mutatii MTHFR (detaliate in articolul Acid folic sau metilfolat) sunt:Suplimentarea cu acid folic este contraindicata, deoarece acesta:
- acidul folic trebuie transformat in mai multe etape enzimatice in metilfolat , ultima etapa fiind cea catalizata de MTHFR, care are o eficienta redusa la 60% pentru varianta heterozigota si 30% pentru homozigota.
- acidul folic inhiba activitatea enzimei MTHFR, iar daca gena MTHFR prezinta mutatie 677 sau heterozigot compusa si are deja prezenta o scadere a activitatii enzimatice prin mutatie, administrarea de acid folic va inhiba suplimentar enzima MTHFR si va scadea suplimentar sinteza proprie de metilfolat
- acidul folic este un produs chimic inactiv metabolic, care pentru a deveni activ metabolic trebuie convertit in metilfolat, iar prezenta mutatiilor suplimentare din ciclul folatilor (pe genele DHFR, MTHFDI) va duce la acumularea in plasma de acid folic nemetabolizat (UMFA) si nici nu va ajuta cu nimic suplimentarea pentru ca ramane inactiv ca UMFA, si in plus va bloca receptorii celulari pentru metilfolat
- la nivelul barierei hematoencefalice, molecula de metilfolat este capabila sa se cupleze pe receptorii de folat, sa ii activeze, sa intre in celula neuronala unde va merge in ciclul metilarii, mentinand astfel homocisteina tisulara cerebrala in limite normale; acidul folic se va cupla pe receptorii cerebrali FARA ACTIVAREA ACESTORA si FARA A PUTEA INTRA INTRACELULAR, ducand astfel la o DFICIENTA RELATIVA DE FOLAT in sistemul nervos central, cu acumulare de homocisteina care are efect pro-inflamator la nivel cerebral.
Nou-nascutul poate primi suplimentare cu acid folic prin:
- prin laptele matern la femeia care suplimenteaza cu doze zilnice de acid folic ce ii depasesc capacitatea de conversie metabolica, de >400 mcg/zi (Ref 2)
- cel mai frecvent prin diverse formule de lapte praf
- prin medicamente ce contin fier cu acid folic pentru tratamentul anemiei neonatale.

Nu o sa adaug aici diverse tipuri de formule de lapte, insa rog ca viitoarele si actualele mamici care sunt diagnosticate cu trombofilie de tip MTHFR sa evite folosirea de lapte praf CU ACID FOLIC, SA CAUTE VARIANTE DE FORMULE FARA ACID FOLIC si sa alapteze, iar daca administrarea de lapte praf este obligatorie ca si completare, sa creasca volumul de lapte propriu prin odihna, hidratare si asigurarea unui climat familial suportiv, precum si o informare corecta prin apelarea la serviciile unui specialist in alaptare, atat in preconceptie, cat si post-partum.
Acolo unde este posibil, specialistul in alaptare poate informa cu privire la re-lactatie.
Avantajele administrarii de metilfolat
Dintre rolurile metilfolatului, care va intra in ciclul metilarii si va duce la sinteza de S-Adenozil-Metionina, mentionez:
- metilare (transferul gruparii metil) la nivelul ADN & ARN cu rol in epigenetica
- sinteza de fosfotidilcolina (lecitina) si de mielina, care este extrem de importanta in dezvoltarea normala neurologica a nou-nascutului
- molecula de metilfolat doneaza gruparea metil si re-devine tetrahidrofolat (THF), care va forma 5,10 Metilen THF si va intra in ciclurile de sinteza a ADN.
Alternative fata de suplimentarea cu acid folic
Pentru nou-nascut, ca alternative de suplimentare fata de acidul folic, mentionez:
- suplimentare cu metilfolat la mama care il alapteaza (separat sau ca mutivitamine, cu sau fara fier)
- evitarea administrarii de formule de lapte praf cu acid folic
- evitarea administrarii de medicamente cu acid folic si gasirea de alternative cu metilfolat
- incurajarea lactatiei si re-lactatiei.
Pentru sugarul diversificat, ca alternative de suplimentare fata de acidul folic, mentionez:
- se mentine suplimentarea cu metilfolat la mama (cu trombofilie) care il alapteaza
- se adauga in dieta copilului legume verzi crude, bogate in folat natural
- la copilul mare se pot da multivitamine cu metilfolat.
Suport nutritional pentru sinteza endogena de metilfolat
La sugarul diversificat si la copilul mare se poate sustine sinteza endogena de metilfolat printr-o nutritie adecvata ce contine:
- dieta bogata in folat : lapte matern & legume verzi crude
- cofactori FAD (din vitamina B2) si NADPH (din vitamina B3), ceea ce indica necesitatea ca mama care alapteaza sa aiba o dieta echilibrata si variata
- inductori de functionare a activitatii enzimei MTHFR: acizi grasi omega 3 din peste si ulei de peste. Eu folosesc uleiul de peste produs de compania Eqology – EQ Pure Arctic Oil. Uleiul este folosit de mama in sarcina si alaptare, si de la 1 an se poate administra direct la sugar. Un beneficiu suplimentar al suplimentarii cu acizi grasi omega 3 este ca prin aportul de DHA se sustin functiile sistemului nervos central.
1.2. Scaderea functiei enzimei DHFR prin inhibitori sau mutatii
DiHidroFolatReductaza (DHFR), este o enzima aflata in ciclul folatului care catalizeaza reactiile :
- de transformare a acidului folic in dihidrofolat (DHF) – (daca e cazul), in care foloseste BH4
- de transformare a dihidrofolatului (DHF) in tetrahidrofolat (THF), in care foloseste BH4.
Enzima DHFR:
- acidul folic competitioneaza cu biopterina (BH2) pentru a utiliza enzima DHFR, atat acidul folic cat si biopterina avand nevoie sa fie reduse de DHFR si astfel aceasta etapa este lenta (Ref 3)
- administrarea de acid folic va duce la scaderea scaderea reciclarii biopterinei BH2 si scaderea sintezei de BH4, cu scaderea sintezei de neurotransmitatori
- exista o mare variabilitate individuala in ceea ce priveste capacitatea DHFR de a reduce acidul folic, ceea ce face ca viteza aceastei prime etape sa fie foarte variabila (Ref 4)
- este obligatorie prezenta de NADPH , necesitand NADPH pentru functionare.
Scaderea activitatii DHFR apare in:
- prezenta de inhibitori ai enzimei DHFR:
- acidul folic!!! duce la scaderea reciclarii BH4
- medicamente: Metotrexat
- ceai verde : ECGC (Ref 5)
- mutatii genetice ale DHFR cu scaderea functiei si scaderea sintezei de metilfolat: 458A>T (p.Asp153Val) (Ref 6) sau alte mutatii (Ref 7)
Deficitul de BH4 va conduce la deficit de sinteza de DHF si THF si metilfolat si apare prin mutatii in:
- genele de sinteza a BH4 in genele GCH1, PCBD1, PTS – https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/7751/tetrahydrobiopterin-deficiency
- genele de sinteza de backup a BH4 in gena DHFR, care catalizeaza reactia reversibila de transformare a tetrahidrofolat (THF) in dihidrofolat (DHF) cu refacerea BH4 din BH2, in prezenta unei concentratii crescute de metilfolat
- gena de reciclare a BH4 –DiHidroPteridinReductaza (DHPR)din ciclul reciclarii BH4 datorita:
2. Hiperhomocisteinemie prin scaderea functionarii enzimei BHMT
Aceasta reactie de back-up a ciclului metilarii este folosita in special cand reactia principala de conversie a homocisteinei in metionina nu are loc cu eficienta datorita mutatiilor MTHFR, MTR, MTRR sau prin prezenta de inhibitori. Necesita pentru functionare prezenta unei enzime competente BHMT (Betain Homocistein Metil Transferaza) dependenta de zinc.Enzima BHMT este prezenta insa numai in ficat si rinichi.
3. Hiperhomocisteinemie prin scaderea functiei enzimei MTR
O alta cauza a hiperhomocisteinemiei este data de prezenta inhibitorilor enzimatici pe enzimele din ciclul metioninei.
Enzima MS formata din complexul MTR/MTRR realizeaza conversia homocisteinei in metionina pe calea lunga a ciclului metilarii, folosind metilfolat, metilcolbalamina, Zn, B2 (FAD), SAM si NAD.
Enzima MTR este inhibata de:
Inhalosedare cu protoxid de azot
- Protoxidul de azot se foloseste in stomatologie (inhalosedare), obstetrica si in alte servicii medicale pentru efectul de sedare.
- Caz clinic relevant, disponibil la Ref 11 anesteziat de doua ori:
-
- 1. 0.75% halotan + 60% protoxid de azot in oxigen (45 minute) pentru biopsia unei mase tumoraleSugar de 3 luni cu mutatii MTHFR multiple (pe cromozomul matern 1298 +/-; pe cromozomul patern MTHFR 677 +/-, 1755 +/-):
- 2. 0.75% halotan + 60% protoxid de azot (270 minute), pentru rezectia masei tumorale cu transferul pacientului treaz in terapie intensiva.
- La 25 de zile de la rezectie pacientul a fost internat cu convulsii si apnee, cu CT cu atrofie generalizata a sistemului nervos central.
- La 45 zile de la rezectie pacientul a murit, la autopsie s-a obs atrofie cerebrala asimetrica si demielinizare severa.
- Cauza producerii modificarilor cerebrale este inhibitia ireversibila a enzimei Metionin Sintaza data de protoxidul de azot (timp de injumatatire 46 minute, activitate reziduala la 200 minute de expunere la protoxid de azot este zero), combinata cu mutatiile multiple ale MTHFR.
- Factorul agravant al acestei evolutii este mutatia compusa MTHFR cu prezenta de mutatie in cis 677 si 1755 pe cromozomul patern, care agraveaza simptomatologia si creste in plus hiperhomocisteinemia.
Concluzia: Pacientii cu diagnostic de mutatii MTHFR NU TREBUIE sa primeasca inhalosedare cu protoxid de azot, nici cei cu proceduri de urgenta care au un tablou clinic sugestiv de mutatii MTHFR, iar la cei cu proceduri elective diagnosticul de mutatii MTHFR trebuie eliminat inainte de a se administra acest anestezic.
Metalele grele 
Dintre metalele grele care produs inhibitia MS mentionez mercurul, plumbul, cadmiul, aluminiul, cuprul.
Pentru eliminarea metalelor grele din organism se poate urma un protocol de chelare. Eu folosesc nano-zeolit Advanced TRS, produs de compania americana Coseva.
Mai multe detalii am scris pe pagina de pe blog despre TRS: Advanced TRS.
Alcooli
Alcoolul etilic, alcoolul metilic, acetaldehida (metabolit care se obtine dupa ingestia de alcool), au efect de inhibitie asupra MS.
Stari inflamatorii: TNF alfa, ROS (specii reactive de oxigen)
TNF alfa este o proteina de semnalizare intercelulara (citokina) implicata in inflamatie, care este reactant de faza acuta. TNF alfa este produs de macrofagele activate.
Speciile reactive de oxigen apar in cazul mutatiilor enzimelor SOD2.
Oxid Nitric NO
NO creste in infectii, alergii (astm), inflamatie.
Tratamentul este B12 de tip hidroxicobalamina.
4. Hiperhomocisteinemie prin prezenta de mutatii ale genei MTRR
Enzima MTRR (Metionin Sintaza Reductaza) cu rol in mentinerea permanent activa a enzimei MTR.
Enzima MTRR necesita drept cofactor vitamina B2 (riboflavina) pentru a putea cataliza reactia de reciclare a vitaminei B12 (care este cofactor pentru enzima MTR/Metionin Sintaza). Deficienta de vitamina B2 va duce la scaderea activitatii enzimei MTRR.
Mutatiile MTRR de tip MTRR A66G de tip down-regulation vor duce la scaderea performantei enzimei MTRR, cu scaderea metil-B12, scaderea reciclarii metioninei din homocisteina, acumulare de homocisteina si scaderea eficientei ciclului metilarii cu scadere sinteza SAM si afectarea tuturor reactiilor de tip metil-transferaza ce necesita SAM.
Enzima MTRR este inhibata de prezenta H2O2 (peroxid de hidrogen).
Surse de H2O2 sunt agentii de albire, detergenti ce contin agenti de albire, dezinfectanti, agenti de decolorare in cosmetica (parul blond), agenti de curatenie.
Pentru a preveni inhibitia complexului enzimatic MTR/MTRR, care este SINGURA CALE METABOLICA LA NIVEL CEREBRAL ce asigura functionarea ciclului metilarii si sinteza de ADN, ARN, SAM si MIELINA, trebuie avut grija ca orice persoana si cu atat mai mult un nou-nascut sa fie protejat de acesti factori de stres metabolic care ii vor afecta dezvoltarea neurologica si pot avea efecte negative pentru restul vietii.
Recomandari de folosire produse de ingrijire personala de calitate, bio, organice
Un scurt capitol, cu informatii generale despre necesitatea de a folosi produse de ingrijire de calitate, bio, organice.
- detergenti bio, din surse naturale (nuci de sapun, uleiuri esentiale), nu din petrol (nu detergenti pudra) si care sa nu contina SLS, parabeni, agenti de albire etc. Eu folosesc de multi ani numai detergenti bio de la eubio.ro.
- sampon de bebelus, sapun, creme, fara substante de sinteza chimica
- haine din bumbac, nu din plastic
- biberon din sticla sau plastic de calitate (fara BPA)
- legume si fructe de calitate, bio, neprocesate (nu mancare de bebelus la borcan), din sursa sigura, crescute in mod traditional, fara pesticide, erbicide, fara OMG
- uleiuri esentiale de grad terapeutic, folosite cutanat (lavanda) sau in aerosoli. Eu folosesc si recomand uleiurile esentiale si produsele de ingrijire de la Young Living. Pentru inscriere in echipa mea puteti da click pe acest link.
- crema de fundulet bio Baby Lotion Seedlings
- ulei hidratant si hranitor pentru pielea bebelusului Baby Oil Seedlings
- servetele umede Baby Wipes Seedlings
- Baby Wash & Shampoo
- uleiuri esentiale: Lavanda, Gentle Baby
Referinte
Read MoreSolicitare de Consiliere nutritionala personalizata

Pentru a va programa la o consultatie nutritionala online cu primirea unui tratament nutritional personalizat pe baza profilului genetic , puteti lua legatura cu mine prin:
- pagina de Contact.
- e-mail la office@nutrigenomic.ro
- telefon la numarul in reteaua Orange 0756 129 223
- formularul de mai jos.
Leave a Reply