Am ales titlul pentru blog “Tu esti doctorul tau“ din dorinta de a-mi atentiona cititorii ca fiecare dintre noi este responsabil pentru propria sanatate, de aceea si titlul sugestiv.
Tu esti primul care observa daca ceva functioneaza bine sau nu, tu esti cel care face alegeri sanatoase sau distructive, tu esti ce care decide ce face pentru a mentine, a trata sau imbunatati propria stare de sanatate.
Sanatatea ta este responsabilitatea ta.
Numai tu esti responsabil daca vei avea un viitor mai bun decat este prezentul.
Si nu numai atat. Nu esti responsabil doar pentru tine, esti si un exemplu pentru cei din jurul tau, fie ca iti doresti sau nu. Alegerile tale vor influenta si vietile altora.
Fiecare dintre noi primeste un bagaj genetic la plecare. Dar prevalenta celor care se nasc cu un deficit genetic este de 2,5-6% conform raportului OMS1.
Ceea ce insemna ca restul de aproximativ de 95% din populatie isi datoreaza bolile cronice unui stil de viata caracterizat prin toxicitate si malnutritie celulara.
Cu alte cuvinte, sanatatea ta e in mainile tale.
E adevarat, poti sa faci ce vrei, cand vrei tu si cum vrei tu, dar sa nu te miri cand rezervele de compensare ale organismului s-au consumat si vei incepe sa simti primele “beneficii” ale stilului de viata ales.
Cum iti construiesti viitorul astazi, asa il vei avea.
Este in acelasi timp o veste buna si o veste rea. Partea buna e ca tot ce vei investi in sanatatea ta, isi va plati dividendele tot restul vietii. Partea proasta e ca fiecare culegem ce semanam, inclusiv in sanatate.
In final, e alegerea ta daca vrei sa te bucuri de viata, sa fii liber sa iti urmezi pasiunea, sa muncesti pentru visurile tale si sa te bucuri de cei dragi.
Si cateodata, e prea tarziu sa repari ani de zile in care nu ti-a pasat de propria sanatate.
Timpul e cea mai importanta resursa pe care o avem, nu banii, desi mereu ne plangem de lipsa lor. Gandeste-te ca ai avea toti banii necesari sa faci tot ce vrei tu, sa iti urmezi visul ascuns din inima ta, care te-ar face fericit. Ai toti banii, dar nu mai ai putere, nu mai ai energie, ai ajuns sa te plangi in fiecare zi de sanatate…ce folos?
Poate esti tanar si se pare normal sa fii plin de energie, sa poti sa muncesti de dimineata pana seara si apoi sa te intalnesti cu prietenii si sa iesi in oras. Da, inca ai rezerve, dar daca nu vei investi intr-o nutritie sanatoasa, in sport si intr-un stil de viata sanatos, nu vei putea sa ramai asa si peste cativa ani.
Cred ca fiecare dintre noi a avut macar o data o problema de sanatate si stie ce inseamna suferinta.
Cine nu este proactiv in ceea ce priveste prevenirea bolilor, nu isi scade riscul personal de aparatie a bolilor, ci dimpotriva il creste, isi pregateste singur viitorul pat de spital.
Suntem fiinte cu drept de libera alegere a deciziilor noastre.
E dreptul tau sa alegi de exemplu sa fumezi si sa ai un risc de a dezvolta de exemplu cancer pulomar: 80% din bolnavii de cancer pulomar sunt fumatori, conform raportului2 emis de Societatea Americana de Cancer. Iar in ceea ce priveste fumatul pasiv, tu ii expui pe cei din jurul tau la un risc de 20-30% de a dezvolta cancer pulmonar. De asemenea, este dreptul tau sa alegi sa nu fumezi.
Viata este o alegere.
Intrebarea e de ce sa alegi sa treci prin boli inutile? Nu este mult mai logic sa previi decat sa tratezi?
Stiu ca este mult mai simplu sa primesti lucrurile asa cum se intampla, fara sa iti pui intrebari, fara sa cauti sa intelegi sensul si scopul pentre care mananci anumite alimente sau ai anumite obiceiuri.
Dar nu crezi ca ar fi mult mai matur sa iti asumi responabilitatea si in ceea ce priveste buna functionare a propriei biologii, tot asa dupa cum ti-asumat de exemplu construirea unei cariere de succes?
Da, este intr-adevar mult mai greu sa te ocupi serios de sanatatea ta, decat sa presupui ca merge si asa, ca nu ai nimic, ca totul este ok. Daca nu te ocupi de un domeniu, merge de la sine? O vreme poate, dar nu pentru mult timp.
Raspunde-ti la cateva intrebari:
- Cand mi-am facut un control general la medic?
- Mananc sanatos?
- Stiu ce inseamna o dieta echilibrata?
- Am un program de exercitii fizice zilnic sau saptamanale?
- Am timp sa ma odihnesc?
- Cand am facut ultima iesire in aer liber?
- Ce carti citesc? Sau … citesc? Cat timp aloc pentru televizor?
- Cat timp si cum il investesc in oamenii dragi?
Sper sa mi te alaturi pe drumul cunoasterii unui stil de viata sanatos.
Mai departe, ce vei aplica in viata ta este dreptul si responsabilitatea ta.
Te invit sa cauti sa te informezi, sa citesti, sa intelegi si sa aplici in viata ta lucrurile care s-au dovesit ca functioneaza pentru a mentine sanatatea, pentru a preveni aparitia bolilor si pentru a scadea complicatiile lor.
Daca acest articol iti este de folos, te invit sa te abonezi la blog pentru a primi pe email urmatoarele articole.
Referinte
1. WORLD HEALTH ORGANIZATION, Control of genetic diseases, EB116/3, 21 April 2005.
2 . American Cancer Society, Lung Cancer (Non-Small Cell), Last Revised: 4/30/2014.
Solicitare de Consiliere nutritionala personalizata
Pentru a va programa la o consultatie nutritionala online cu primirea unui tratament nutritional personalizat pe baza profilului genetic , puteti lua legatura cu mine prin:
- pagina de Contact.
- e-mail la office@nutrigenomic.ro
- telefon la numarul in reteaua Orange 0756 129 223
- formularul de mai jos.
Leave a Reply